Трима журналисти на БиБиСи са държани в плен в продължение на 21 часа от сили, лоялни към режима на Муамар Кадафи. Журналистите, които отразявали събитията в Либийската Джамахирия, са бити и измъчвани, преди да бъдат подложени на фалива екзекуция, съобщава БиБиСи.

Заедно с тях е имало и още четирима души, които са тежко ранени и държани без храна дни наред.

Към настоящия момент журналистите са напуснали територията на Либия.

От 15 февруари в редица либийски провинции започнаха протести, които са насочени към свалянето от власт на Муамар Кадафи, който управлява страната в продължение на повече от 40 години. Според данните на международните организации при сблъсъците са убити хиляди души. Към настоящия момент Кадафи е изгубил контрол над източната част на страната, но запазва Западна Либия, включително и в столицата Триполи.

В момента най-ожесточените битки са за контрол над град Аз Зауия, който се намира на 50 километра от столицата Триполи. Вчера централният площад на града беше „предаван от ръка на ръка" - ту принадлежеше на хората на Кадафи, ту на опозиционерите. В последните четири дни градът беше обстрелван от танкове и артилерия.

При задържането си, журналистите са представили своите военни пълномощия. Подобно на много свои колеги, те се опитали да проникнат в Ез Зауия, независимо, че достъпът до него е ограничен от правителствените войски.

След като са задържани, журналистите са отведени в казармите в Триполи, където им завързали очите и след това им е нанесен жесток побой.

Бяхме строени с лица към стената. Аз бях последен, а когато се обърнах видях един човек в цивилни дрехи с пушка в ръце. След това опря дулото й към гърлата на всеки от нас, разказа един от журналистите Крис Коб Смит.

По думите му въпросният човек е произвел два изстрела в близост до главата му. „Куршумите изсвириха до ухото ми, а войниците се смееха", продължи той.

Друг член на пленената група - палестинеца Ферес Килани, разказа, че са ги държали отделно и постоянно са били бити. Военните заявили, че не им харесват репортажите за ситуацията в Либия и ги определили като шпионаж.

По думите на оператора Гоктай Коралтън, и тримата били убедени, че няма да оцелеят. Те видели и как военните части се опитали са задържат жители на града.

Не мога да опиша колко ужасно беше, заяви Коралтън и продължи: „Повечето други затворници бяха с чували на главите и носеха белезници, стегнати толкова здраво, че ръцете им бяха подути. Някои бяха със счупени ребра след побоя. Личеше си, че болките им бяха непоносими."

Четири от тях бяха в ужасно състояние. По лицата и телата им имаше различни следи от мъчения. Един от тях каза, че две от ребрата му са счупени, допълни Килани.

Високопоставен представител на либийското правителство се извини за задържането на журналистите. Въпреки това от телевизията осъдиха жестокото отношение към техните служители.