Значителен ръст в броя на жертвите и ранените по време на безредиците, обхванали Либия, отчетоха от Червения кръст. От организацията представиха данни за броя на пострадалите от бунта срещу Муамар Кадафи, които цитира АП.

Според тях в двата града, ставащи най-честа арена на боевете - Мисрата и Аджабия, само през последните дни в тежко състояние са приети над 40 пациенти. 22 са жертвите от въздушните атаки над двата града. Червеният кръст съобщава още, че голяма част от пострадалите при сраженията са цивилни граждани.

От организацията посочват и че техни служители нямат достъп до западната част на страната, където със сигурност също има нуждаещи се от помощ либийци.

Междувременно продължават боевете срещу поддръжниците и противниците на режима в Джамахирията. Самолети на военновъздушните сили на Либия атакуват позиции на противниците на режима в богатия на петрол град Рас Лануф. В близост до петролната рафинерия в града са избухнали ракети. Атакувана е била и жилищна сграда в самия град.
Силите на Муамар Кадафи са установили контрол над либийския град Зауия, близо до Триполи след интензивни боеве, съобщи по телефона местен жител. Бунтовническите линии са били атакувани с танкове и артилерия.

Тежката обстановка в Либия е предмет на двудневни дебати в Брюксел. В отделни заседания 27-те външни министри от ЕС и 28-те военни министри на страните от НАТО ще обсъждат предпоставките за възможна военна намеса в Джамахирията.

Припомняме, по-рано днес американски политолози изразиха своето съмнение в необходимостта от създаването в Либия на зони, забранени за полети. Съмнения има и относно целесъобразността на евентуална „хуманитарна" военна намеса за предотвратяване на кръвопролитията в страната.

По-рано днес стана още ясно, че Франция официално ще признае въстаническия Национален съвет на Либия като единствена легитимна власт в страната. Париж ще изпрати посланик в контролирания от бунтовниците град Бенгази, съобщиха от Елисейския дворец. Така Франция стана първата държава в Европейския съюз, която признава легитимността на бунтовниците във Франция.