Пред България в момента не стои въпросът за признаване на формирания от опозицията в Бенгази преходен национален съвет.

Това заяви в Брюксел външният министър Николай Младенов пред БНР.

"Ние признаваме държави, а не движения", каза Младенов, като добави, че и според общата позиция на Европейския съюз първо трябва да има яснота за обстановката и отделните групи, които излизат на политическата сцена в Либия.

"Лично на мен ми изглежда странно, че довчерашни министри на Кадафи в момента се явяват знаменосци на опозицията", каза Младенов.

Коментарът на външния ни министър е по повод на това, че депутатите поискаха Катрин Аштън да признае Преходния национален съвет на Либия като официален орган, представляващ либийската опозиция.

В резолюция, предложена от всички парламентарни групи, членовете на ЕП настояват държавите членки да бъдат в готовност за евентуалното прилагане на забранена за полети зона, както и да предотвратят нападения над населението от страна на режима на Кадафи.

Депутатите поискаха ЕС да помогне с репатрирането на имигрантите, бягащи от нарастващото насилие в Либия.

"Европейските правителства трябва да имат готовност в случай на решение на Съвета за сигурност на ООН за по-нататъшни мерки, включително за възможността за създаване на забранена за полети зона", които да са в съответствие с мандата на ООН и да са координирани с Арабската лига и Африканския съюз.

Това подчертават депутатите в резолюция, която беше приета с голямо мнозинство в Парламента.

Членовете на ЕП поискаха от Върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън да установи отношения с представители на Преходния национален съвет на Либия .

Те я призоваха да започне процедура по официално признаване на временното правителство, за да се гарантира подкрепа за бунтовниците срещу режима на Кадафи и да им се осигури по-голяма международна представителност.

Парламентът осъди също така най-строго "грубите и систематични нарушения на правата на човека" от страна на либийския режим и призова полковник Кадафи незабавно да се оттегли.

В текста на резолюцията членовете на ЕП изразяват дълбока загриженост от разрастването на хуманитарната криза, тъй като повече от 200 000 имигранти се опитват да избягат от насилието в Либия.

Затова те настояват ЕС и държавите членки да осигурят въздушен и морски транспорт за подпомагане на репатрирането или установяването в друго населено място на имигрантите, търсещите политическо убежище и бежанците от Либия.

Европа трябва да предложи и необходимата помощ на бежанците, отиващи към Тунис, и да ги репатрира в родните им страни, както вече призоваха Съветът за правата на човека на ООН и Международната организация по миграция.

Европейските депутати приветстват единодушното решение на Общото събрание на ООН да изключи Либия от Съвета за права на човека в отделна резолюция относно 16-то заседание на Съвета.

Те осъждат грубите и систематични нарушения на правата на човека, извършвани в Либия, като подчертават, че някои от тях дори може да представляват престъпления срещу човечеството, и настояват за изпращането на независима международна анкетна комисия в Либия.