Фейсбук-група, наречена "Аз съм Георги Тонев Колев", събра стотици последователи в искането за оставки на избраните от парламента членове на Конституционния съд Венета Марковска и Анастас Анастасов.

Групата се роди вчера, а в „приветственото й слово" пише: „След като станаха публично известни скандални факти, свързани със съдебната й практика, вместо да се оттегли, съдия Венета Марковска се оплете в лъжи и поиска да бъде издирен авторът на, както тя го нарича, донос."

Аз съм Георги Тонев! Тази група е за оставка на Венета Марковска и Анастас Анастасов...

Защо Анастасов? Помните ли парламентарната група "Верту"? Заради отсъствие на Цачева, Анастасов не можа да се присъедини към групата, която трябваше да получи подарък - скъп телефон Верту. Това беше, разбира се, журналистически експеримент, но шефката на кабинета на Анастасов се обадила на организаторите и ги попитала "дали г-н Анастасов не може да си получи подаръка, тъй като не може да дойде лично...", пише още на страница във Фейсбук.

РЗС депутат предлага промяна "Марковска" в Закона за адвокатурата
Още...

Междувременно в интернет пространството върви и петиция срещу съдйката.

Изборът на съдия Венета Марковска от Народното събрание за член на Конституционния съд беше белязан от липса на прозрачност - не бяха зададени въпроси на кандидатите и не беше обсъдена тяхната пригодност, с което се затвърди подозрението, че избраните за конституционни съдии са избрани в резултат на задкулисна сделка. Създадената ситуация опасно разклаща вярата на българските граждани в способността на съдебната система в България да бъде независима от другите власти в страната и да раздава правосъдие, се отбелязва в петицията.

С  нея се настоява институциите в България спешно да намерят конституционно приемливо решение за преразглеждане на избора на съдия Венета Марковска за конституционен съдия. Поправете грешката сега, защото цената на тази грешка ще се покачва! Крайната цена може да се окаже окончателното сриване на доверието в политическата и конституционна система на страната с непредвидими последствия. Поемете своята отговорност и поправете грешката сега, призовават още авторите на петицията.

По-късно вечерта Георги Тонев Колев-ци се събраха на езерото „Ариана", за да изразят несъгласието си с избора на Венета Марковска за конституционен съдия. Асен Генов, който е един от създателите Фейсбук групата „Георги Тонев Колев", която настоява за оставката на Марковска и Анастас Анастасов, обясни, че е избрал името на автора на сигнала срещу Марковска за име на групата и изразява несъгласието на всички хора да живеят в лъжа.

По думите му лъжата е във всички нива на властта в България - и в изпълнителната, и в законодателната, а сега - и в съдебната власт. Генов изтъкна, че всеки, който е на тяхното мнение, спокойно може да се нарече Георги Тонев Колев и да подкрепи тяхната група.

Събралите са на Орлов мост, предимно младежи, разпънаха и множество плакати, подкрепящи исканията им: „Борис Велчев - червена мумия"; „Цветанов и съдебната мафия = ВНЛ"; „ХвалиЦвъцко, отстъпи!"; „Кинорежисьор ХвалиЦвъцко имаш още една година филми и после чао"; „Вие ги хващате, те ги пускат и после за награда - КС".

Асен Генов изтъкна, че в момента усилията на целия държавен апарат са насочени да установят кой е анонимният Георги Тонев Колев, а не да се проверяват фактите и същността на сигнала. Генов подчерта, че според него проверка на сигнала е трябвало да бъде направена преди изслушването на кандидатите за КС.

„Кой е отговорен и виновен за това, че няма такава проверка - не знам, но аз съм склонен да го свържа с Искра Фидосова, която е основен защитник на кандидатурата на Марковска", обясни още той.

Генов добави и че не съществува правен механизъм Марковска да бъде отзована: „Сега всичко опира до ината на Марковска и Анастасов и ако решат, могат да разиграят цялото българско общество".
По думите му, ако ината на новите конституционни съдии продължи и те не се оттеглят и решат да положат клетва в четвъртък, може и да се съберат много повече от днешните петдесетина души, но всичко това е въпрос на време.

Припомняме, вчера избраната от парламента Венета Марковска обяви, че няма да положи клетва, докато прокуратурата не провери обвиненията срещу нея в конфликт на интереси и търговия с влияние.

Днес пък от Конституционния съд съобщиха, че новите конституционни съдии ще положат клетва следващия четвъртък.