Като несериозни Цветан Цветанов определи мотивите на главния прокурор Сотир Цацаров, с които му иска имунитета, а именно, че като министър на вътрешните работи не е осъществявал достатъчно контрол върху СДОТО.

„МВР е институцията, където субординацията и дисциплината, и съобразяването с всички разпоредби и контрол, се осъществява от всичките преки ръководители и, разбира се, от всичките служители, които имат своите отговорности, заяви той в кулоарите на НС. "Аз ви казвам категорично, аз съм невинен и това са внушения, които бяха направени през всичките тези години", коментира той.

Цветанов намекна за добра синхронизация между главна прокуратура и Делян Пеевски и припомни вчерашното изказване на депутата от ДПС, че тепърва Цветанов ще има работа с обвинението и разследващите органи.
„Всичко, което съм правил като министър на вътрешните работи е само едно - да се ръководя от интересите на държавата, да се боря с тежката трансгранична организирана престъпност", категоричен бе Цветан Цветанов.

Той припомни високите оценки на международните ни партньори за борбата с престъпността. „Всичко, което съм правил, е в интерес на обществото, за съжаление виждаме, че определени влиятелни личности могат да оказват влияние, за да се търси тази репресия", коментира още Цветан Цветанов.
Попитан кои са тези лица, той отговори: „Делян Пеевски е един от тях".

Той за пореден път припомни, че ГЕРБ е спряла отвличанията, Килърите, Октопода и Брендо. Още през 2008 година, по думите му, Евелин Банев е можело да бъде зад решетките, но това е предотвратено заради теч на информация.

„Всеки ден някой се упражнява по мой адрес", така Цветан Цветанов отговори на критиките на бившите депутати от ГЕРБ Емил Димитров и Иван Петров, че контрабандата е покровителствана при предходното управление.
Цветанов призова, който има доказателства срещу него да ги даде на съответните органи. Според него нападката на Димитров и Петров срещу него са защото те не са попаднали в депутатските листи на ГЕРБ. По думите му тепърва ще ставаме свидетели на влиянието и силната позиция, които има в момента Пеевски.

Цветанов бе категоричен, че си дава имунитета. „Нямам никакви притеснения, защото съм невинен", подчерта той. „Всичките тези внушения, които се направиха, се направиха спрямо човек, който през всичките тези години си заложи живота, за да работи в интерес на държавата", коментира още заместник-председателят на ГЕРБ.

Междувременно червеният депутат Атанас Мерджанов заяви в кулоарите на парламента, че Цветан Цветанов трябва да препотвърди искането си за сваляне на собствения си имунитет.

Той коментира, че направеното от прокуратурата искане за сваляне на имунитета на Цветанов е очаквано и сега Народното събрание трябва да се произнесе.
Запитан дали трябва Цветан Цветанов да се оттегли временно от парламента, Мерджанов заяви, че това е преди всичко въпрос на политическа съвест, такава каквато господин Цветанов не е гарантирал със своето политическо поведение досега.

Той, ако държи на предварителното си заявление, че ще се откаже от имунитета си, би трябвало да препотвърди искането си за сваляне на собствения си имунитет, заяви червеният депутат.