Парламентарната група на ПП ГЕРБ остро възразява срещу безпрецедентното унизяване на българското Народно събрание. Това заяви Цвета Караянчева в началото на днешното заседание на парламента.

Тя припомни, че вчера Делян Пеевски заплашвал Цветан Цветанов и отправял нецензурни изрази към заместник-председателя на ГЕРБ. "Тази гнусна сцена се разигра пред очите на българския парламент, президента, българския патриарх и посланиците", изтъкна депутатката от ГЕРБ.

"Тези хора са опасни за демокрацията", смята Караячнева. По думите й менторът му Лютви Местан не могъл да озапти питомника си.

Мая Манолова пък, според нея, оставила Делян Пеевски да безчинства в НС. "Госпожо Манолова защо и този път не бяхте коректив?", попита депутатката от ГЕРБ. "Защо позволихте това гангстерско поведение", недоумява Караянчева. Господин Бисеров защо си затворихте очите и ушите, попита още тя и си отговори, че Бисеров замълчал от „страх от истинския бащица Ахмед Доган". Според Цвета Караянчев от ДПС замълчали на поведението на Пеевски от страх „от финансовите кукловоди на това голямо момче".

Подобно арогантно поведение не е достойно за един депутат, смята Караянчева. От ГЕРБ призовават останалите партии да се разграничат от грубото, безпрецедентно погазване на парламентаризма.
Прокуратурата да се разграничи от думите на Пеевски, който заплашил Цветанов със съдебна саморазправа, настояват от ГЕРБ. Цвета Караянчева поиска прокурорите да реагират на изказването на Делян Пеевски и да се разграничат от „печална слава на провален следовател".

Трагичното в случая обаче е, че действията на този български депутат поставят новата тройна коалиция в сериозно ценностно противоречие с европейските ценности и идеи, смята още Цветан Караянчева.
Тя попита президента на ПЕС Сергей Станишев как ругатните на Делян Пеевски се вписват в ценностите на европейските социалисти.

"Поведението на г-н Пеевски беше неприемливо", призна Мая Манолова. Тя обаче подчерта, че не е страхлива и припомни личните нападки в предишното НС от Цветан Цветанов към нея.

"Защо не реагирахте на тези нападки в предишното НС?", попита социалистката.

"Не говоря от името на прокуратурата", заяви Делян Пеевски. "Уважавам бългаският парламент, но вас със сигурност не ви уважавам, господин Цветанов", заяви още депутатът от ГЕРБ, обръщайки се към ексвътрешния министър.

В отговор БСП обвиниха ГЕРБ, че саботират нормалната работа на 42-рото Народно събрание. Коментарът дойде от секретаря на ПГКБ Атанас Мерджанов по повод на декларацията на ГЕРБ в пленарна зала.

„Процедурните прийоми, декларациите, които нагнетяват напрежението в залата, са характерни за тях още от миналия мандат. Обществото и гражданите очакват интензивна и смислена законодателна дейност и това ще бъде водещото разбиране и поведение на Коалиция за България през мандата", каза още Мерджанов.