Прокуратурата внесе искане за свалянето на имунитета на бившия вътрешен министър и настоящ депутат Цветан Цветанов.

Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров преди началото на днешното заседание на Висшия съдебен съвет.

Репресиран съм, обяви Цветанов
Още...

Припомняме, името на бившия вътрешен министър бе замесено със скандалните нерегламентирани подслушвания в МВР.
По време на предизборната кампания прокуратурата обяви, че има основание за повдигане на обвинение срещу Цветанов, но тъй като кандидат-депутатският му имунитет го пази, временно прекратява разследването.

Два дни след провеждането на парламентарните избори главният прокурор обяви, че ще поиска имунитета на бившия вътрешен министър Цветанов Цветанов, но от 42-то Народното събрание, а не веднага.

Седмица по-късно Цветанов внесе в деловодството на парламента искане за снемане на депутатския си имунитет. По правилник това трябва да бъде гласувано в пленарна зала.

„Внесено е искане за даване на разрешение от Народното събрание за започван на наказателно преследване спрямо Цветан Цветанов", заяви тази сутрин главният прокурор.

Той обясни, че в искането се визира обвинение по член 285 от НК, а именно за бездействие, в резултат на което негови подчинени - директори на СДОТО, са извършили престъпление.

„Това обвинение при нас е абсолютно доказано", заяви Цацаров и добави, че ако парламентът даде разрешение или ако Цветан Цветанов сам се откаже от имунитета си, веднага ще му бъде повдигнато обвинение въз основа на което прокуратурата след това ще внесе и обвинителен акт.

Направената до момента проверка по случая доказва, че липсата на правила за работа на мобилните екипи е пълна предпоставка за извършване на нерегламентирано използване на СРС-та.

В момента прокурорите изчакват заключението на експертизата на паметовите устройства, за да е категорично ясно дали е имало незаконно подлсушване.
Главният прокурор не се ангажира със срок, в който да бъде извършена тази експертиза. Не мога да кажа, защото делото към момента е спряно. То ще бъде възобновено, ако се свали имунитета на Цветан Цветанов.

По случая с намерените бюлетини в печатницата в Костинброд междинната проверка е доказала категорично, че течът на информация за акцията е от ръководството на ДАНС.
„Всяка сутрин в продължение на още най-много до 7 дни ще продължи огледът на всяка бюлетина", обясни главният прокурор и обеща тогава да даде повече информация.

По-късно новината за искания имунитет бе съобщена и от зам.-председателя на парламента Христо Бисеров и беше посрещната с аплодисменти от част от депутатите в пленарна зала.

Иначе словесните престрелки между главния прокурор и Цветан Цветанов продължиха. Вчера от трибуната Цветанов твърдеше, че Сотир Цацаров е в тесни връзки с Делян Пеевски и разказа за среща между тримата, състояла се в началото на 2013 година.

Днес главният прокурор обясни, че такава среща е имало, но не той е водил ДПС депутата в кабинета на Цветанов, а когато е отишъл в МВР, Пеевски е бил вече там.
"Не съм толкова невъзпитан и некоректен, за да заведа на служебна среща лице, което не е било поканено. А дори и да съм толкова невъзпитан и некоректен, пропусквателния режим в МВР, особено по времето на Цветан Цветанов, едва ли допуска подобни волности", обясни Сотир Цацаров.

В коментар на изказванията, че Делян Пеевски се превръща в говорител на прокуратурата, Цацаров заяви: „Моят спомен е обратен. Някой каза, че след всяко изказване на Делян Пеевски следва прессъобщение на прокуратурата. Мисля, че нещата стоят по малко по-друг начин. Почти след всяко изказване на Цветан Цветанов следва прессъобщение на прокуратурата. В конкретния случай няма, за да не влезем в този тон. Но, моля го, да си припомни още веднъж фактите относно нещата, които твърди от парламентарната трибуна".