Кандидат-депутатите от ВМРО Николай Йовев и Александър Ангов очевидно ще трябва да водят предизборната си кампания от ареста.

Двамата са обвиняеми за миналогодишния взрив пред офиса на Евророма в Сандански. Преди седмица Окръжният съд в Благоевград ги пусна под гаранция от 10 хиляди лева, но апелативните съдии отмениха това решение и продължиха задържането им под стража.

САС счете, че интензитета на опасността от извършване на ново престъпление не е намалял. Освен това съдиите не можаха да „преглътнат" и че „деянието, за което са обвинени, е извършено от подбуди, продиктувани от етническа омраза."

Налице са доказателства, че двамата са участвали в деянието, завършило със смъртен случай, отсече съдът и им наложи най-тежката мярка за неотклонение.

Николай Йовев прекара 10 месеца в ареста, след като заедно с още трима националисти - Александър Ангов, Стоян Ставрев и Васил Георгиев, бяха задържани по обвинение, че те са поставили взривното устройство, което уби пазачът.

Впоследствие момчетата опитаха многократно да излязат от килията, но без резултат. Пред време от затворническата килия успя да се измъкне Стоян Ставрев, като за свободата си той заплати 3 хиляди лева.

За да бъдат пуснати и останалите, ВМРО прибегна до предизборен трик, като ги вкара в депутатските си листи. Васил Георгиев обаче не е кандидат за народен представител, тъй като няма навършени 21 години.

През всичките тези месеци националистите получиха мощно рамо от футболните запалянковци от цялата страна и лично от председателя на сдружението на футболните запалянковци Елена Ваташка.

Тя обясни, че Ники Горския, както е известен сред ултрасите Николай Йовев, се ползвал с добро име сред феновете на Пирин, ЦСКА и Левски в югозападна България. Те не вярват, че той и останалите момчета са замесени в трагичния инцидент.

Веднага след инцидента от Евророма пък бяха уверени, че именно те са виновни. В края на март обаче и те се разколебаха.
„Имам някакво странно усещане, че Цветан Цветанов замаза очите на обществото, задържайки лица, за които има съмнителни доказателства за извършено от тях престъпление", коментира тогава лидерът на партията Цветелин Кънчев.

Тези негови думи предизвикаха смеха на зам.-председателя на ВМРО Ангел Джамбазки, който не скри задоволството си от "това, че Цветелин Кънчев ги цитира".
„Впечатлен съм, че той най-после стигна до нашия извод, който направихме преди доста време", коментира пред news.bg Джамбазки.