Националистите, задържани за взрива пред офиса на „Евророма", събудил Сандански на 29 юни миналата година, ще влязат в листите на ВМРО за предстоящите на 12 май парламентарни избори.

Това съобщи зам.-председателят на партията Ангел Джамбазки. Според него това е начинът тези невинни момчета, които повече от седем месеца са зад решетките, да излязат на свобода. „Тези момчета ще бъдат част от нашите листи, защото те са гордостта на Пиринска България", заяви той, малко след като ВМРО внесе подписите си в ЦИК за регистрация за участие в изборите.

Джамбазки припомни, че жертва на този „атентат" е представител на неинтегрираните наши сънародници. "Всички ние обаче знаем, че повечето от тези типове се занимават с проституция и наркоразпространение", изтъкна той.

Пълна подкрепа за националистите арестанти оказаха и от Сдружението на българските футболни привърженици, чийто председател Елена Ваташка обеща в четвъртък, когато в Софийски апелативен съд ще се гледа мярката за неотклонение на трима от задържаните, тя и група футболни фенове ще отидат в Съдебната палата да ги подкрепят.

Ако задържаните за взрива  влязат в парламентарните листи, те ще се възползват от закона, който им дава имунитет по време на предизборната кампания.

Припомняме, бомба с голям тротилов еквивалент избухна минути след 06,00 часа на 29 юни 2012 г.  в Сандански. Взривното устройство е било поставено пред офиса на партия Евророма, намиращ се в близост до кооперативния пазар в курортния град.

59-годишният Малин Илиев пострада тежко, след като взел пакет, оставен пред офиса на партията на Цветелин Кънчев в града. Веднага щом попаднал в ръцете му, той се взривил. Илиев беше приет в болницата в Сандански с разкъсана ръка, тежки травми на вътрешните органи и разкъсана коремна стена. Два дни след инцидента беше транспортиран във Военномедицинска академия, където почина месец след взрива.

Николай Йовев, Александър Ангов, Стоян Ставрев и Васил Георгиев бяха задържани два часа след инцидента за съпричастност. На 3 юли Окръжният съд в Благоевград им наложи най-тежката мярка за неотклонение, а по-късно и Софийският апелативен съд потвърди, че остават за постоянно зад решетките.

На 14 февруари Стоян Ставрев бе пуснат под гаранция срещу три хиляди лева. Останалите трима обаче все още са в ареста и в четвъртък предстои съдът да разгледа искането за промяна на мярката им за неотклонение.