Четиримата националисти, задържани за взрива пред офис на „Евророма" в Сандански ще получат по-тежки обвинения с оглед на настъпилата смърт на пострадалия при инцидента Малин Илиев.

Предстои наблюдаващият прокурор по делото Роза Мавродиева да измени обвинението, което сега е по член 333 от Наказателния кодекс (Повреждане или унищожаване на сграда, инвентар, стоки, земеделски или други произведения, гора, машини, рудник или друго имущество със значителна стойност) и предвижда от 3 до 10 години затвор.

Промяната се налага не само от наличието на смъртен случай, но и от събраните нови доказателства, съобщиха за news.bg от прокуратурата.

Припомняме, бомба с голям тротилов еквивалент избухна минути след 06,00 часа на 29 юни в Сандански. Взривното устройство било поставено пред офиса на партия Евророма, намиращ се в близост до кооперативния пазар в курортния град.

59-годишният Малин Илиев пострада тежко, след като взел пакет, оставен пред офиса на партията на Цветелин Кънчев в града. Веднага щом попаднал в ръцете му, той се взривил. Илиев беше приет в болницата в Сандански с разкъсана ръка, тежки травми на вътрешните органи и разкъсана коремна стена. Два дни след инцидента беше транспортиран във Военномедицинска академия, където почина месец след взрива.

Към момента все още не е ясно обаче по кой член ще бъдат съдени Николай Йовев, Александър Ангов, Стоян Ставрев и Васил Георгиев.

Те бяха задържани два часа след инцидента за съпричастност. На 3 юли Окръжният съд в Благоевград им наложи най-тежката мярка за неотклонение, а по-късно и Софийският апелативен съд потвърди, че остават за постоянно зад решетките.

Две седмици след експлозията беше създаден комитет за защита на арестуваните за бомбата. Участниците в комитета, сред които Аделина, сестра на арестувания Николай, Константин Капчин, приятел на задържаните и Людмила Манова от Граждански съюз „Сила", са убедени в тяхната невинност.

Според тях при ареста на обвинените има редица пропуски и несъответствия. Младежите са задържани в 08.00 часа, само два часа след взрива, още преди да бъде извършен оглед на мястото.

Протести в тяхна подкрепа имаше и пред съда в Благоевград, и пред Съдебната палата в столицата. С лозунги "Свобода за националистите от Сандански", "Търси се националист за това, че е несломим, за това че е патриот и затова, че обича родината си" и "Стига футболно и партийно деление! Време е за национално обединение", протестиращите показаха подкрепата си за Николай Йовев, Стоян Ставрев, Васил Георгиев и Александър Ангов.