И партия Евророма се усъмни във вината на задържаните момчета за взрива в Сандански.

Припомняме, бомба с голям тротилов еквивалент избухна минути след 06,00 часа на 29 юни 2012 г. в Сандански. Взривното устройство е било поставено пред офиса на партия Евророма, намиращ се в близост до кооперативния пазар в курортния град.

59-годишният Малин Илиев пострада тежко, след като взел пакет, оставен пред офиса на партията на Цветелин Кънчев в града. Веднага щом попаднал в ръцете му, той се взривил. Илиев беше приет в болницата в Сандански с разкъсана ръка, тежки травми на вътрешните органи и разкъсана коремна стена. Два дни след инцидента беше транспортиран във Военномедицинска академия, където почина месец след взрива.

Николай Йовев, Александър Ангов, Стоян Ставрев и Васил Георгиев бяха задържани два часа след инцидента за съпричастност. На 3 юли Окръжният съд в Благоевград им наложи най-тежката мярка за неотклонение, а по-късно и Софийският апелативен съд потвърди, че остават за постоянно зад решетките.
На 14 февруари Стоян Ставрев бе пуснат под гаранция срещу три хиляди лева. Останалите трима обаче все още са в ареста и в четвъртък предстои съдът да разгледа искането за промяна на мярката им за неотклонение

От съобщение на партията става ясно, че адвокатите на Евророма ще поискат среща със защитниците на задържаните в следствения арест, като целта на срещата е да се получи информация има ли събрани неопровержими доказателства за вина на задържаните.
От Евророма припомнят, че веднага след задържането им, лидерът на партията Цветелин Кънчев заяви, че ако няма никакви доказателства за вината им, четиримата следва незабавно да бъдат освободени.

„Имам някакво странно усещане, че Цветан Цветанов замаза очите на обществото, задържайки лица, за които има съмнителни доказателства за извършено от тях престъпление", коментира Цветелин Кънчев.