Операцията за свалянето на Муамар Кадафи от власт в Либия е с кодовото име „Одисея Зора".

Същинската й част започна с масирана ракетна атака с „Круз" и „Томахоук", изстреляни от американски бойни кораби в Средиземно море.

По-рано френският президент Никола Саркози съобщи, че въоръжените сили на съюзниците вече са започнали операция в Либия, предаде БиБиСи.

Малко по-късно Ал Джазира излъчи, че френски изтребители са унищожили 4 танка, намиращи се югозападно от Бенгази.

Саркози подчерта, че представителите на международната общност са решили да използват „всички възможни средства" и преди всичко военни за прилагането на резолюцията на ООН за прекратяване на огъня от страна на силите на либийския лидер Муамар Кадафи.

Тиери Букар от френското военно министерство съобщи, че френски военен изтребител вече е нанесъл първият удар срещу либийска военна техника.
Това е първото нападение на силите на международната коалиция срещу войските, верни на Кадафи, като целта е била неизвестен по вид автомобил, който по думите на френската страна е представлявал заплаха за мирните граждани.

В късния съботен следобед Саркози обяви от Елисейския дворец, че военни самолети на Франция вече се намират във въздушното пространство над Либия, за да попречат на силите на Кадафи да бомбардират Бенгази.

По-рано БиБиСи съобщи, позовавайки се на военни източници, че няколко френски изтребители прелитат над територията на Либийската Джамахирия. Според агенцията полетите били с разузнавателна цел.

Данните сочат, че изтребителите са излетели следобед от базата в Сен Дизие в Източна Франция. Мисията ще продължи целия следобед на събота. Засега изтребителите не са срещнали проблеми след няколко часа прелитане над либийската територия.

По думите на Саркози Кадафи пренебрегва ултиматума, който му беше поставен от международната общност.

Междувременно стотици привърженици на Муамар Кадафи се събраха в Триполи в района на летището и край резиденцията на полковника. По този начин те искат да предпазят тези обекти от евентуални бомбени удари от страна на съюзническите сили.
Хората развяват либийски национални флагове и скандират, че са готови да защитават с телата си своя вожд и своята страна.

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън заяви от своя страна, че по отношение на Либия - „вече е дошло време да се действа." По думите му Кадафи е нарушил обявеното прекратяване на огъня.

Време е да действаме и тези действия трябва да са бързи. Полковник Кадафи сам предизвика всичко като излъга международната общност, поясни още той.

Същевременно германският канцлер Ангела Меркел заяви, че световните сили са на едно мнение, че насилието в Либия трябва да приключи. Тя обаче потвърди, че Германия няма да участва във военни действия.

Меркел отбеляза, че нейното правителство предлага германски самолети АУАКС с германски разузнавателни екипи да поемат задължения на американските сили в Афганистан. По този начин освободените американски сили ще могат да вършат същата работа в Либия.

Италиански самолети са започнали разузнавателна мисия над Либия. Междувременно премиерът на страната Силвио Берлускони заяви, че страната засега предлага само свои военновъздушни бази, които да бъдат използвани в рамките на военната операция.

Канада заяви, че се нуждае от два дни, за да подготви своите военни самолети за операция.

Катар и няколко европейски държави, сред които Белгия, Холандия, Дания и Норвегия, също са потвърдили в събота желанието си да участват в одобрената от ООН военна интервенция.

По-рано днес лидерите на 22 страни от Запада и арабския свят се събраха в Париж, където започна срещата, напосветена на военната намеса в Либия.

Френският президент Никола Саркози посрещна в Елисейския дворец премиерите на Великобритания и Канада Дейвид Камерън и Стивън Харпър, както и американският държавен секретар Хилари Клинтън. По-късно към тях се присъединиха канцлерът Ангела Меркел, генералният секретар на ООН, както и лидерите и външните министри на Испания, Йордания, Катар, Ирак и др.

На срещата не присъства нито една от страните от Африканския съюз, които също бяха поканени. По-рано от съюза се обявиха против всякаква военна намеса в Либия.

По-рано днес източник на Ройтерс, близък до преговорите в Париж, Франция, Великобритания и Канада са първите страни, които могат да ударят Либия. По думите му САЩ може да се присъединят към операцията малко след това, последвани от арабските страни.

По-рано противниците на режима на Муамар Кадафи призоваха международната общност да предприеме действия, за да спаси цивилните в Либия.

В същото време сраженията на територията на Либия продължават. Силите, верни на либийския лидер стрелят с тежко оръжие по жилищни квартали в Бенгази. Според очевидци милиции стрелят безразборно, а цели квартали в западната част на града са подложени на масивен обстрел. Засега нито един танк на правителствените войски не е проникнал в центъра на Бенгази.

По-рано днес танкове на правителствените войски навлязоха във втория по големина град в Джамахирията. Според данните бойни части на Кадафи са организирали настъпление към Бенгази от три страни, като армейските подразделения започнаха щурм от южна посока и по море.

По-късно ръководителят на Преходния национален съвет Мустафа Абдел Джалил заяви, че силите на Муамар Кадафи са изтласкани от град Бенгази.

Ние - революционерите, пленихме четири танка в Бенгази. Въстаническите сили успяха да отблъснат силите на Кадафи извън пределите на града и в момента се води битка на западната порта на Бенгази, посочват още опозиционерите.

Медиите съобщават за най-малко 26 загинали и над 40 ранени при днешните въздушни удари срещу крепостта на бунтовниците.

Рано тази сутрин зона, югозападно от либийския град Бенгази, е била бомбардирана от самолет. В последствие, изтребителят бе свален в небето над Бенгази. Установено бе, че самолетът е бил на бунтовническите сили. Според първоначалната информация сваленият военен самолет е бил на правителствените сили, който е извършвал нападение над военните казарми в Бенгази.

Рано тази сутрин зам.-външният министър на Либия Халед Каи заяви, че дислоцирането на либийските въоръжени сили около Бенгази не нарушава едностранното примирие, обявено от либийското ръководство снощи.
Още веднъж се изтъква, че разоръжаването на бунтовниците в Бенгази е поверено на специални антитерористични подразделения.

От своя страна Ройтерс съобщи, че в близките часове се очаква американският президент Барак Обама, който е на визита в Бразилия, да направи ново изявление за хода на военната кампания срещу режима на Муамар Кадафи.