Силите на Муамар Кадафи са изтласкани от град Бенгази, заяви ръководителят на Преходния национален съвет Мустафа Абдел Джалил.

Припомняме, по-рано бе съобщено за танкове на правителствените войски, които са навлезли във втория по големина град в Джамахирията. Според разпространената информация бойни части на Кадафи провеждат настъпление към Бенгази от три страни.
Очевидци разказаха, че въстаниците монтират бетонни заграждения по улиците, водещи към сградата на съда, където е разположена щабквартирата на Преходния национален съвет на опозицията.

Ние - революционерите, пленихме четири танка в Бенгази. Въстаническите сили успяха да отблъснат силите на Кадафи извън пределите на града и в момента се води битка на западната порта на Бенгази, посочват още опозиционерите.

На улиците, където се водеха боевете, се струпала тълпа от празнуващи, сред които и много жени.

Джалил изрази и увереност, че битката за Бенгази и за Мисрата ще е последната за Кадафи и либийският народ скоро ще се избави от тиранина. "Няма оправдание за това, че приетата в петък от Съвета за сигурност на ООН резолюция до момента не е приложена на практика", каза още той.

В същото време противниците на режима „Кадафи" призоваха международната общност да предприеме действия, за да спаси цивилните в Либия.

„Международната общност много закъсня със своите действия. Знаем, че Арабската лига е подкрепила налагането на забранена за полети зона преди седмица и резолюцията на ООН бе приета в четвъртък. Няма никакво оправдание за това, че резолюцията все още не се изпълнява", заявиха опозиционерите.

По-рано бе съобщено, че най-малко 26 души са загинали, а над 40 души са ранени при днешните въздушни удари срещу крепостта на бунтовниците.