САЩ са изстреляли ракети "Круз" и "Томахоук" срещу Либия, предаде Си Ен Ен.

Техни цели са били 20 обекта на противовъздушната отбрана, разположени около Триполи и все още контролирания от бунтовниците Мисрата.

Малко по-късно стана ясно, че и британски кораби са се включили в обстрела. Най-малко 110 ракети са били изстреляни.

Либийската държавна телевизия съобщи, че при въздушните удари срещу цивилни зони в няколко либийски градове вчера са убити 48 души и 150 са ранени.

Целта на операцията е да се помогне създаването на зона, забранена за полети, която беше създадена с резолюция на ООН.

Американският президент Барак Обама потвърди, че САЩ са започнали ограничени военни действия в Либия.

"Фигаро" съобщи, че силни експлозии са чути в източен Триполи. В същото време арабски сайтове съобщават, че Муамар Кадафи е започнал да създава живи щитове около стратегически обекти като международното летище в Триполи и резиденцията си.

По традиция Пентагонът се стреми да извади системите за противовъздушна отбрана преди да започне с масираните въздушни удари. Такава тактика беше предприета по време на военните кампании срещу Саддам Хюсеин, талибаните в Афганистан и Слободан Милошевич на Балканите.

Ракетите "Круз" и "Томахоук" са били изстреляни от разположените в Средиземно море американски и британски бойни кораби и подводници.

До момента в ударите срещу режима на Муамар Кадафи участваха само френски изтребители. Очаква се в близките часове към тях да се присъединят и британските ВВС.