В либийския град Бенгази навлязоха танкове на правителствените войски, предаде Би БиСи.

По последна информация бойни части на Кадафи провеждат настъпление към Бенгази от три страни.

Армейските подразделения започнаха щурм от южна посока и по море, предаде телевизионният канал „Ал Джазира".

Според очевидци въстаниците монтират бетонни заграждения по улиците, водещи към сградата на съда, където е разположена щабквартирата на Преходния национален съвет на опозицията.

Данните сочат, че най-малко 26 души са загинали, а над 40 души са ранени при днешните въздушни удари срещу крепостта на бунтовниците.

Рано тази сутрин зона югозападно от либийския град Бенгази е била бомбардирана от самолет.

Силни експлозии се чуват в Бенгази, съобщиха информационните агенции.

БиБиСи
Правителствени танкове са били забелязани на мост във вътрешността на града.

В последствие, изтребителят бе свален в небето над Бенгази. Установено бе, че самолетът е бил на бунтовническите сили. Според първоначалната информация сваленият военен самолет е бил на правителствените сили, който е извършвал нападение над военните казарми в Бенгази.

Междувременно стана ясно, че войските на Муамар Кадафи са навлезли в покрайнините на Бенгази.

Според катарската сателитна телевизия силите на Кадафи се придвижват бързо към крепостта на бунтовниците.

Военни самолети кръжат над Бенгази, предава Итар Тасс.

Телевизия Ал-Джазира съобщи за въздушен удар по спортния комплекс в центъра на Бенгази, превърнат във военен лагер на опозиционните сили. Там се намират и либийският Червен полумесец и полевата болница. Според данните стотици хора напускат града в посока Тобрук, близо до границата с Египет.

Междувременно агенция Джана съобщи, че либийската армия била принудена на отвърне на нападение, извършено от сили на опозицията в Бенгази.

Според агенцията вертолети и самолети на бунтовниците атакували позиции на либийската армия. Това е грубо нарушение на забраната за полети, наложена от ООН, се казва в официалното съобщение.

Рано тази сутрин зам.външният министър на Либия Халед Каи е заявил, че дислоцирането на либийските въоръжени сили около Бенгази не нарушава едностранното примирие, обявено от либийското ръководство снощи.
Още веднъж се изтъква, че разоръжаването на бунтовниците в Бенгази е поверено на специални антитерористични подразделения.

Канада изпрати 6 изтребителя за участие в операцията по установяване на зона, забранена за полети над Либия.

Постоянният прдставител на Съединените щати в ООН заяви, че режимът в Либия нарушава прекратяването на огъня.

Правителствените части напредват към бастиона на опозицията град Бенгази.

Любителски видеозапис от Мисрата показва как артилерия бомбардира града, който е под контрола на бунотвниците. Интензивността на огъня се засилва с всеки изминал час.

Представител на бунтовниците заяви, че настъпващите военни части, съставени от наемници, използват мирни граждани, включително жени и деца, като жив щит.

Телевизия Ал Джазира съобщи, че войски на Муамар Кадафи са направили тази нощ морски десант в градчето Джарджура, на 60 километра от Бенгази.

Мобилните комуникации в града са прекъснати.

От джамиите и по местни радиостанции се отправят призиви към местните жители да се включат в отбраната на Бенгази. Властите в Триполи от своя страна също обвиниха бунтовниците, че нарушават примирието.

Хората на Кадафи призоваха международни наблюдатели да пристигнат в Либия възможно най-скоро, за да се уверят сами в действията на опозиционните войски.

Либия обяви по-рано, че приема резолюцията на ООН с цел спиране на офанзивата на лоялните на Кадафи войски срещу бунтовническите групи.

Междувременно бе съобщено, че тълпи от либийски граждани се събират около целите, които се очаква да бъдат атакувани от Франция в случай на започването на операция по налагането на забранена за полети зона над Либия.

По-рано страните от НАТО обявиха, че са готови да ударят до часове Либия, като се очаква първите удари да са от военновъздушните сили на САЩ, Великобритания, Франция и Канада. Това стана, след като Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, разрешаваща извършването на въздушни удари срещу Либия с цел спиране на офанзивата на лоялните на Кадафи войски срещу бунтовническите групи, съобщи Си Ен Ен.

Припомняме, американският президент Барак Обама определи условия , за да бъде избегнато нанасянето на удари по Джамахирията.

Незабавно прекратяване на атаките срещу опозицията, изтегляне на правителствените сили от превзетите градове и допускане на хуманитарните работници в Либия, поиска държавният глава.

По думите на Обама, те не подлежат на преговори.