Руското Министерство на извънредните ситуации евакуира втора група руски граждани от Сирия. Тази нощ самолет Ил 62 е излетял от Латакия с 27 души, желаещи да напуснат страната.

Преди това сирийски самолет е откарал в Русия 89 души, а след това е върнал в Сирия 20 тона хуманитарна помощ.

Междувременно блогът на американското списание Foreign Policy твърди, че основните доказателства, че правителствените сили са използвали химически оръжия идват от прихванати телефонни разговори на сирийското ръководство.

Според блога американските спецслужби са успели да подслушат разговори на чиновници от военното министерство на Сирия с един от командирите на подразделението на химическите войски. Това е станало в деня на атаката.

Наличните военни сили на US, UK, Франция и Русия в района на Сирия

Още...

В разговора обаче чиновникът пита военния за подробности за химическата атака, което предполага, че има възможност тя да е предприета самоволно от командващия подразделението.

През изминалата нощ и Вашингтон и Лондон обявиха, че нямат съмнения, че химическия удар е нанесен от правителствената армия.

Появиха се и коментари, че воентата намеса на съюзниците ще бъде именно срещу заплахата от нови химически атаки, а няма да има за цел сваляне режима на Асад.
Според дипломати това той сам трябва да го реши, но в рамките на мирните преговори „Женева" - 2.

Неоспорим факт е, че САЩ, Великобритания и Франция трупат кораби в Средиземно море, което отговаря на предположението, че военната намеса ще бъде под формата на удари по крилати ракети по предварително набелязани цели. Няма да има наземна операция, нито пък участие на ВВС.