Наличните въоръжени сили на САЩ, Великобритания и Франция в района на Сирия, които могат да бъдат използвани при евентуален военен удар срещу Дамаск.

САЩ са разположили в източната част на Средиземно море четири разрушителя (ескадрен миноносец или есминец) - USS Gravely, USS Ramage, USS Barry и USS Mahan. Те са оборудвани с крилати ракети Томахоук" с далекобойност 1600 км. Крилатите ракети могат също да бъдат изстрелвани от подводниците в района. В същия регион регулярно се появяват атомните подводници клас „Охайо" от базата на гръцкия остров Крит, която е разположена на около 1000 км от сирийския бряг.

Подводниците „Джорджия" и „Флорида" могат за няколко минути да изстрелят до 154 ракети Томахоук. „Флорида" е участвала активно в операцията на НАТО срещу Либия.

САЩ ще използват военновъздушните бази в Инджирлик и Измир в Турция. САЩ има в района и два самолетоносача - USS Nimitz и USS Harry S Truman, които са разположени между Аденския и Оманския залив.

Великобритания разполага с британска подводница клас „Трафалгар", която е забелязана последно преди няколко дни в района на Гибралтар. Кралските ВМС на Великобритания разполагат със специална група, която включва вертолетоносачът HMS Illustrious, фрегатите HMS Montrose и HMS Westminster

Британската въздушна база в Кипър също може да бъде използвана.

Франция е разположила самолетоносача Charles de Gaulle в Тулон. Има самолети „Мираж" и „Рафал" във военновъздушната база Ал-Дахра в Обединените арабски емирства.

За момента е известно, че в района на Средиземно море има няколко руски кораба - руският разрушител „Адмирал Пантелеев", двете амфибии „Пересвет" и „Адмирал Невелской". Има и поддържащи кораби. Около 2000 руски моряци има на корабите.

В момента в руската база Тартус в Сирия се намира корабът PM-138. Военен говорител на Русия обяви вчера, че ако ситуацията в Сирия се влоши, той ще бъде под защитата на Руския флот в Черно море, в който влизат 50 кораба, включително разрушители, подводници и други.

Според Washington post при евентуален удар първият етап предвижда изстрелването на крилати ракети от кораби и подводници, като военновъздушни сили за момента не се планират да бъдат задействани. Първата вълна удари най-вероятно ще продължи от 24 до 48 часа.