САЩ разглеждат различни варианти на военна намеса в Сирия, след като в страната беше употребено химическо оръжие, но не си поставят за цел с9валянето на президента Башар Асад, предадоха информационните агенции.

„В отговора си на (употребата на оръжие за масово поразяване) не разглеждаме никакви варианти, целящи смята на режима." - заяви на брифинг  представителката на държавния департамент Мери Харф.

Същевременно, в отговор на журналистически въпроси, тя коментира, че американската страна не вижда място за Асад в бъдещото управление на страната и смята, че той трябва да се оттегли. Според нея това трябва да стане в рамките на политическия  процес, включващ и конференцията Женева-2.

Официалният представител на Белия дом Джей Карни също заяви, че смяната на режима няма да бъде цел при действията на Вашингтон.

Белият дом ще публикува доклад за използването на химически оръжия в Сирия, въз основа на събраната от спецслужбите информация. Очаква се документът да бъде огласен до края на седмицата.
Практически няма съмнения, че химическата атака в покрайнините на Дамаск през миналата седмица е предприета от правителствените войски, смята Белия дом.

Британският вицепремиер Ник Клег също заяви, че правителството не разглежда вариант със смяна на режима в Сирия. По думите му, Великобритания не си поставя за цел да сложи край на гражданската война.

Той уточни, че властите в Лондон трябва да вземат решение за „законен, пропорционален и точен"  отговор на употребата на химическо оръжие в Сирия

„Използването на химическо оръжие срещу мъже, жени и деца е отвратително престъпление и крещящо нарушение на международното законодателство, и ако останем безучастни ще допусне наистина опасен прецедент." - заяви Клег.

Припомняне, в британските и американските медии  с епоявиха потвърждения на информациите, че САЩ и Великобритания съсредоточават кораби в Средиземно море за предстоящ удар срещу Сирия.

По-рано бе съобщено, че американски дипломатически източници са уведомили сирийската опозиция, че военна  интервенция може да има в близките дни.
Според някои американски медии дори се очаква ударът да бъде нанесен в четвъртък. За тогава е насрочено и извънредното заседание на британския парламент, свикан спешно от премиера Камерън.

Продължителността на атаката вероятно ще бъде не повече от два дни и ще включва използването на крилати ракети от американски военни кораби или далекобойни бомбардировачи. Те ще нанесат удари върху военни цели, а не пряко свързани места, където Сирия складира химически оръжия.