Френският външен министър Лоран Фабиюс смята, че Русия се е огънала пред западния натиск за Сирия, съобщава АП.

Френският министър изрази френските „интереси и предпазливост" относно предложението на Москва химическите оръжия на Сирия да бъдат поставени под международен контрол и да бъдат унищожени.

Сирийската опозиция не е съгласна да предаде химическите оръжия

Още...

Топ дипломатът на Франция заяви за радио Europe-1, че промяната на руската позиция е „много добра". Той смята, че това се дължи на западния натиск и на „поразителните доказателства" за използвани химически оръжия в Сирия.

Фабиюс също предупреди, че намирането и унищожаването на „повече от 1, 000 тона химически оръжия" ще бъде много трудно и ще се изисква международно потвърждение на фона на сирийската гражданска война.

Френският външен министър подчерта, че ще бъде тествана инициативата на Русия, след като Франция днес представи резолюция в Съвета за сигурност на ООН за Сирия, която ще има за цел да позволи експерти да инспектират запасите от химически оръжия в близкоизточната страна. Френската резолюция също ще настоява тези, които стоят за химическите атаки на 21 август, да бъдат изправени пред Международния наказателен съд.

Фабиюс подчерта, че предложението ще бъде свързано с Глава 7 от Хартата на ООН, която подкрепя резолюция с използване на сила, ако не бъде приложено.

Сирия потвърди готовността си да предаде химическите си оръжия

Още...

Франция ще приеме руското предложение, ако бъдат изпълнени тези три условия:

1. Башар Асад трябва незабавно да предаде местата с химическия арсенал под международен контрол и да позволи да бъде унищожен;
2. Тази операция трябва да се осъществи на основата на обвързваща от Съвета за сигурност на ООН резолюция в рамките на кратък период и да има тежки последствия, ако той не изпълни ангажиментите си;

3. Тези, които са отговорни за химическата атака на 21 август не трябва да остават ненаказани. Въпросът следователно трябва да бъде отнесен към Международния наказателен съд.

Резолюцията включва пет точки:

1. ООН осъжда извършеното на 21 август „от сирийския режим" „химическо клане";

2. Сирийският режим трябва да „извади на светлина" програмата си за химически оръжия без отлагане, като се постави под международен контрол и се унищожи;

3. Сирия трябва да изпълни процедурата за допускане на пълно инспектиране на химическите оръжия и трябва да се присъедини към Конвенцията за химически оръжия;

4. Ще има сериозни последствия, ако тези задължения се нарушат;

5. „Авторите" на химическите атаки от 21 август трябва да бъдат изправени пред Международния наказателен съд.

Обама готов на пауза при ударите срещу Асад

Още...

В съобщение на френското посолство в САЩ се казва, че „ние настояваме за точно определени, бързи и удостоверими ангажименти от страна на сирийския режим".

Резолюцията на Франция се подкрепя от шведския външен министър Карл Билдт.

Според експерти, може да отнеме години да бъдат унищожени всички химически оръжия на Сирия.


Смята се, че Сирия има производствени съоръжения за такива оръжия близо до Дамаск, Алепо, Хомс, Латакия и Палмира.

Междувременно Русия работи по „ефективен, конкретен" план за поставяне на химическите оръжия под международен контрол и обсъжда детайлите с Дамаск, според последните сведения от външния министър на страната Сергей Лавров.

Лавров заяви пред журналисти, че планът ще бъде представен пред други държави скоро и че предложението, което той обяви в понеделник, не е изцяло руско предложение, а се е формирало при контактите със САЩ.

Иран и Китай подкрепят инициативата на Москва за Сирия

Още...

Лавров допълнил, че планът ще бъде финализиран с главния секретар на ООН Бан Ки Мун и Организацията за забрана на химическите оръжия.

Генералният секретар на организацията Ахмет Узюмджю подчерта, че конвенцията се базира на „нулева толерантност", която не оставя място за компромис.

Изработването на план за поставяне на сирийските химически оръжия под международен контрол не потвърждава всеки доклад за използвани химически оръжия, каза Лавров след преговори с либийския си колега Мухамад Абделазис.

Експертите на ООН трябва да се върнат в Сирия и напълно да изпълнят мандата си преди да представят доклад пред Съвета за сигурност на ООН, който ще обсъди всички доказателства, включително свидетелски показания на редица експерти, обществени организации, религиозни лидери и други", добави той.