Иран подкрепя руското предложение да се работи със Сирия за поставяне на химическите оръжия под международен контрол, обявиха от иранското външно министерство, предаде Ройтерс.

Припомняме, вчера президентът на САЩ Барак Обама обяви, че вижда възможен пробив в справяне с кризата, след като Москва предложи на близкоизточния си съюзник да унищожи химическите си запаси, което ще помогне за предотвратяване на военен удар от страна на Вашингтон срещу Сирия.

Сирийското правителство също приветства руската инициатива. Сирийската опозиция определи като „неприемливо" предложението на Русия да предаде химическите си оръжия на международната общност.

Ислямска република Иран подкрепя тази инициатива и ние намираме това за работна рамка, която да прекрати милитаризма в региона", каза говорителят на иранското външно ведомство Марзиех Афхам.

Иран твърдо подкрепя Асад срещу бунтовниците, които се опитват да го свалят и от Техеран смятат, че бунтовниците, които са наричани „терористи", са отговорни за химическата атака.

Говорителят допълни, че всяко действие по въпроса за контрола на химическите оръжия трябва да подсигури, че няма да попаднат в ръцете на бунтовниците.

Има опасения относно попадане на арсенал от оръжия за масово поразяване в ръцете на терористите. Смятаме, че всяка инициатива трябва да включва и терористите", заключи той.

Китай също се обяви в подкрепа на руското предложение за Сирия. „Приветстваме и подкрепяме руското предложение", каза говорител на китайското външно министерство.