Сирийската опозиция определи като „неприемливо" предложението на Русия да предаде химическите си оръжия на международната общност.

Бунтовниците в Сирия са разделени на светска и ислямистка групировка, всяка от които има различна позиция относно ударите на САЩ по цели в страната, предаде Ройтерс.

„Ние, джихадистките бригади и всички популярни ислямски фракции на благословената земя на Шам, обявяваме, че отхвърляме военната интервенция на западните неверници срещу нашия народ. Ние смятаме това за нова агресия срещу нашата ислямска нация" се казва още във видеоизявление на бунтовниците, разпространено в Youtube.

Междувременно, сирийски професор и представител на опозицията, живеещ в САЩ изрази съмнение относно вероятността за едновременни удари върху цели на режима на Асад и на бунтовници свързани с Ал-Кайда.

По-рано тази седмица, членът на военния съвет на Свободната сирийска армия, Хасан Амен изпрати писмо до членовете на американския Конгрес, в което ги призова да подсилят позициите й, преди да започнат удари срещу цели на Асад.

„Не подкрепям ударите на САЩ, не и преди Върховния военен съвет и Сирийската Национална Коалиция да са готови да управляват държавата" заяви той пред ливанска медия.

Припомняме, вчера Лондон се съгласи с предложението на Русия за предаване на химическите оръжия в страната, а президентът Обама нарече предложението на Кремъл "пробив" по сирийския въпрос.