Сирия прие официално руското предложение да предаде контрола върху химическите оръжия. Това заяви външният министър на Сирия Уалид Муалем, цитиран от Интерфакс.

Сирия се съгласи на предложението на руската страна да се установи международен контрол над химическите оръжия, които се намират на сирийска територия, казал Муалем на среща с председателя на Държавната дума Сергей Наришкин в Москва.

Вчера ние проведохме кръг от много плодотворни преговори с външния министър на Русия Сергей Лавров и по негова идея беше въведена инициатива, касаеща химическите оръжия. Още вчера ние се съгласихме с руската инициатива", подчертал Муалем.

Вярваме, че когато ние приемем това предложение, това ще означава, че ще сложим край на войната и ще насочим Сирия към мирно разрешаване, подчерта той.

По думите му Сирия се е съгласила, защото това би „отстранило основите за американска агресия".

Неговото съобщение звучи по-конкретно от думите му в понеделник, когато Дамаск приветства руската инициатива, коментира АП.

Руският премиер Сергей Лавров обяви днес, че Москва работи със Сирия за подготвяне на подробен план за действие, който ще бъде представен в най-кратък срок.