Заместник-председателят на Европейската комисия по енергийните въпроси Марош Шефчович не вижда как проектът "Турски поток" ще проработи и не смята, че това ще е финалното решение.

На пресконференция в Брюксел Шефчович определи "Турски поток" като нежизнеспособен и призова към връщане на обсъжданията на рационална основа.

По думите му моделът, по който „Газпром" желае да построи газопровод за над 50 млрд кубически метра газ - до гръцко-турската граница, като европейските компании в последствие сами да строят инфраструктурата си в рамките на Европа, "няма да сработи".

"Аз не мога да кажа, че това е финалното решение и мисля, че е нужда да се върнем към по-рационално обсъждане на това, кое ще бъде икономически перспективно за този проекти и като цяло за сътрудничеството с „Газпром", допълва Шефчович.

Марош Шевчович заяви още, че са нужни дебати за газовото сътрудничество между Европа и Русия като цяло.

Припомняме, в началото на декември месец президентът на Русия Владимир Путин обяви, че "Газпром" се отказва от строителството на газопровода "Южен поток" по дъното на Черно море, но смята да прокара аналогичен към Турция - "Турски поток", който да спира на границата с Европейския съюз.

През януари месец еврокомисар Шефчович беше на посещение в Москва, където чу отново тази теза - "отказът от „Южен поток" е окончателно решение". След разговори, включително и с представители на "Газпром", Шефчович напусна Москва без задълбочен коментар по темата.