Вицепрезидентът на Европейската комисия и комисар за енергийния съюз Марош Шефчович е на посещение в Москва, където ще проведе разговори с шефовете на енергийния сектор на Русия и представители на правителството, съобщават словашки медии.

Основна тема на разговорите ще бъде обявеното от Русия решение за спиране на енергийния проект „Южен поток".

В същото време българският премиер Бойко Борисов заяви пред „Стандарт", че окончателното решение за „Южен поток" ще стане ясно до часове, тъй като премиерът ще се свърже с Шефчович след преговорите в Москва.

По думите на Борисов Шефчович, който преговаря от името на България, ще съобщи дали Русия окончателно се е отказала от проекта и каква е позицията й за газовия хъб.

Министерството на енергетиката ни вече е готово с предложението за изграждане и управление на разпределителния център, поясни премиерът. Той съобщи още, че интерконекторът с Гърция може изцяло да се финансира с 250 млн. евро от Европейската комисия.

"Южен поток" ще е основна тема на разговорите на Борисов с топ дипломати от САЩ и Европа в следващите 10 дни.

Припомняме, само преди няколко дни Марош Шефчович посочи пред Борисов условията, при които могат да функционират газови хъбове.

В навечерието на визитата си в Москва Шефчович коментира пред "Новости", че позицията на Брюксел остава непроменена - всеки проект в областта на енергетическата инфраструктура на територията на ЕС трябва да отговаря на правилата на съюза.

Той изтъква също така, че ще уведоми руските партньори, че първата среща на работната група, включваща страните, които имат отношение към "Южен поток" трябва да се състои в София.