Руският eнергиен гигант "Газпром" планира да започне да доставя природен газ по новия маршрут до Турция през декември 2016-а година, обяви днес шефът на компанията Алексей Милер след среща в Анкара с турския министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз.

По време на разговорите са разгледани предварителните резултати от технико-икономическите разчети за новия газопровод, взети са решения и за неговия маршрут, пише Милер в колонката си, поместена на сайта на Газпром.

Мощността на 4-те части на газопровода ще бъде 63 млрд. куб. метра годишно.

Маршрутът на новия газопровод е определен. Съоръжението ще премине 660 км по трасето на стария проект „Южен поток" и 250 км по нов коридор в направление към европейската част на Турция, обясняват от компанията.

Още утре - 28 януари, Газпром ще направи запитване за започване на проекто-изследователските дейности на новия турски морски участък.
Руската компания сама ще реализира морската част на проекта, а газотранспортните мощности на турска територия ще се строят съвместно с турската страна, като делът за участие ще бъде определен на последващи преговори.

От турска страна е упълномощена компанията Botas, която заедно с Газпром в продължение на седмица ще подготви съвместен план-график за реализиране на основните мероприятия по проекта.

Алексей Милер нарича Botas „стратегически партньор". По думите му, първостепенните задачи са анализ на вариантите за маршрут на турската територия, определяне на точката за излизане от морето, къде ще бъде предаван газът за турските потребители и пресечната точка на турско-гръцката граница.

Алексей Милер уточнява, че мощността от първата част на газопровода - 15,75 млрд куб. м., ще е изцяло за турския пазар.

Припомняме, според плановете на руската компания, ЕС ще трябва да изгради своя собствена връзка с новия газопровод до Турция, за да получи договорения руски природен газ, който понастоящем покрива около една трета от нуждите на Европа. Около половината от доставяния за Европа руски природен газ сега преминава през Украйна.