Проектът за строителство на газопровода „Южен поток" е закрит, а за Европа няма други варианти за преодоляване на рисковия транзит на природен газ през Украйна, освен новия газопровод "Турски поток".

Това изявление пред журналисти направи директорът на руския концерн „Газпром" Алексей Милер след срещата си с вицепрезидента на Европейската комисия и комисар за енергийния съюз Марош Шефчович.

Припомняме, Шефчович е в Москва именно за изясняване ситуацията около Южен поток.

„Турски поток" ще бъде единственият маршрут, по който ще могат да се доставят 63 милиарда кубически метра руски природен газ - количества, които в момента се транзитират през Украйна.
Други варианти няма - Нашите европейски партнори са уведомени за това и сега вече създаването на инфраструктура за пренос на газ от границите на Турция и Гърция е тяхна задача", допълва Алексей Милер.

Той предупреждава, че за строителството на инфраструктурата има време максимум няколко години.
„Това е доста сгъстен график. За да може да се вместят в тези срокове, страните от ЕС трябва да започнат строежа на магистралните газопроводи още днес. В противен случай този обем газ може да се окаже и на други пазари", заявява Алексей Милер.

От думите на Милер става ясно, че не може да се реализира българската идея за газов хъб, който на българския бряг на Черно море да разпределя природния газ, доставян ни от Русия.

По време на срещата Милер е подчертал, че "Газпром" е надежден партньор, който от години системно работи за диверсификацията на доставката на ресурси и припомня ефективността на „Северен поток" и „Ямал Европа".

Настоящите усилия на „Газпром" са насочени към изграждането на газопровода към Турция по дъното на Черно море. Този проект ще обезпечи доставката на руски природен газ в обем от 50 милиарда кубически метра на границата между Турция и Гърция.

Шефът на „Газпром" посочва още, че продължава да има риск за доставките на руски газ, транзитиран през Украйна. Става въпрос за доставките за Европа през януари, февруари и март месец.

Рискът остава, тъй като Украйна заради финансови затруднения не успя в последните месеци на миналата година да закупи нужните й обеми руски газ и значително намали своите запаси в хранилищата си, обясни още Милер.

Преди дни Алексей Милер беше инструктиран от премиера на Руската федерация Медведев да внимава за кражби и отклоняване на руски транзитен газ през Украйна.

Заместник-председателят на ЕК Марош Шефчович останал удивен от думите на Алексей Милер за „Турски поток".

Шефчович пояснил, цитиран от Интерфакс,  че решението на „Газпром" да насочи всички обеми на природен газ от Украйна към Турция буди удивлението на Еврокомисията.

"Ние узнахме днес, че този газ, който идва транзитно през Украйна, като обем ще бъде насочен към нов тръбопровод. Става дума за достатъчно голям обем газ, който най-вероятно не е нужен нито на Турция, нито на страните от Югоизточна Европа", казва Шевчович

Шефчович обяснява още, че първо трябва да се анализира колко природен газ е нужен на Турция, на страните от Южна и Централна Европа.

"При това възниква въпросът, както трябва да направят още страните от Централна Европа. Трябва да се види какво може да се направи, ние може и да намерим някакво по-добро решение, икономически по-обосновано", казва още Шефчович.
По думите на Шефчович, решението на Газпром е удар по имиджа на самата компания и поставя въпроса за нейната надеждност като доставчик.

Руският енергиен министър обаче не се съгласява с коментара на вицепрезидента на ЕК. Александър Новак заявява, че в продължение на десетилетия „Газпром" изпълнява задълженията си по доставката на газ за Европа.
"Не може да става и дума за промяна на имиджа на руската публична компания," категоричен е Новак.

До един месец ще бъде изготвен план за възобновяване на диалога в сферата на енергетиката между Европейския съюз и Русия, обяви Александър Новак пред агенция Новости.

Малко по-рано стана ясно, че енергийното сътрудничество между Европейския съюз и Русия ще бъде обсъдено на срещата на външните министри на ЕС на 19 януари.