МВР задържа издирвания за нападението над Вики в столицата алжирски гражданин Салахедин Бин Аладин.

Той е бил задържан на гръцка територия в опит да избяга в посока Кипър, разкри главният секретар на МВР Светлозар Лазаров на брифинг пред Вътрешното министерство тази сутрин.

Около 19:00 часа в понеделник е получен сигнал от гражданин, че лицето е забелязано в Пловдив. Бин Аладин е заминал натам с такси с цел да бъде изведен от страната. Блокиран е районът на хотел „Лайпциг", проведени са съответните действия и е щурмуван адрес, където той е пребивавал, но не е открит там.

Оказва се, че алжирският гражданин напуска района около 19:30 с такси в посока село Мезек, в района на Свиленград, което се намира на 5 км от гръцката граница. Отново са проведени оперативно-издирвателни мероприятия и районът е блокиран в две посоки - към вътрешността на страната и блокаж на граница, обясни Лазаров, като поясни, че това се случва около 23:00 часа в понеделник.

В МВР вече били наясно, че Бин Аладин се подготвя да премине границата и поради тази причина се координира с гръцките си колеги, като започва съвместна операция. В рамките на вчерашния ден два пъти се осъществява „прочистване" на село Мезек с активната помощ на местните граждани. Отново обаче е установено, че лицето го няма.

Около 20:40 родната полиция получава информация от гръцкия полицейски участък в Орестиада, че преследваното лице е задържано на гръцка територия. Около 21:30 той е доведен в Ново село, предаден и настанен в участъка на гранична полиция при Капитан Андреево. Тази сутрин е изпратен екип, който да вземе Бин Аладин и да го доведе в София.

Има и второ задържано лице, което осъществява цялата логистика по извежданото на издирваното лице. Той е български гражданин и оказвал е помощ при подхода, преминаването през Пловдив, подпомогнал го е къде да бъде настанен, след това му е създал и контакти да бъде пренасочен през Гърция към Кипър, разкри Светлозар Лазаров.

Транспортираха Аладин
Още...

Въпросното лице е познато на МВР, призна главният секретар. Още при установяването на самоличността на Салахедин Бин Аладин адресът на това лице е проверен, тъй като столичната полиция е имала информация, че двамата имат връзка. Издирваното лице обаче не е открито на този адрес.

Запитан от какво естество са били взаимоотношения между Бин Аладин и въпросното лице, главният секретар отвърна, че се „страхува да отговори", тъй като ще навлезе в „твърде лична тематика".

На въпрос дали може да се каже, че има канали за извеждане на бежанци от страната Лазаров отвърна, че има „опити" за извеждане, които обаче МВР пресича. Той отказа да коментира дали Бин Аладин е ползвал две имена, докато е бил у нас, като призова журналистите сами да проверят колко време той е на наша територия.

Няма развитие по издирването на лицата, нападнали 17-годишния сириец в близост до лагера във Военна рампа, призна Лазаров. В момента се подготвя командироването на допълнителни 1400 полицаи към турската граница, които ще бъдат от всички дирекции освен столичната, предвид обстановката в София.

По-късно, по време на блиц контрола в парламента, Атака „скочи" на вътрешния министър Цветлин Йовчев заради нападателя на Вики. Как така се случи, че този човек влиза незаконно в България, безчинства и след това незаконно излиза, попита Десислав Чуколов.

Депутатът посочи, че Гърция отдавна е разработила рамка за недопускане на пришълци на нейна територия. Къде беше МВР през това време, за да гарантира, че той няма да върши престъпления, попита Десислав Чуколов.

В Цветлин Йовчев отговори, че в МВР съвместно с ДАНС е събрана информация за нападателя на Вики. Още в първите часове след извършването лицето незабавно е потърсило начин да напусне България, обясни министърът. За няколко часа служителите на реда са го изпуснали.

Информацията, накъде смята да се насочи нападателят, е подадена на гръцките служители на реда от българските полицаи.
Министърът още веднъж благодари на гръцките власти за съдействието.

Припомняме, в нощта срещу събота 20-годишната Виктория Христова бе нападната в денонощен магазин на столичната улица „Пиротска", където момичето работи като продавачка. Вики бе намушкана 10 пъти и веднага след това транспортирана до „Пирогов", където е и в момента. Опасност за живота на момичето няма.

Първоначално се предполагаше, че престъплението е извършено от бежанец с афро-арабски произход. Дни по-късно МВР обяви за издирване Бин Аладин.

Нападението стана в близост до централата на партия ВМРО, които, след като разбраха, веднага се събраха отпред. Националистите заедно с Движение "Национална Съпротива България" организираха протестно шествие на пилоните пред НДК.

ВМРО, в лицето на Джамбазки, даде една седмица срок на управляващите да "изчистят" София от нелегалните имигранти, след който войводите обещаха да се справят сами с проблема.

Това мотивира Прокуратурата да образува досъдебно производство срещу него и други лица за явно подбуждане към извършване на престъпления пред множество хора и за подбуждане към дискриминация, насилие и омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност. Сигналът постъпи от Българския хелзински комитет.

На свой брифинг обаче войводите обвиниха БХК в оклеветяване и уронване на авторитета на партията и поиска справедливост в сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров.

Въпреки това Българският хелзински комитет твърдо застана зад позицията си по отношение на сигнала до прокуратурата.

Случаят бе остро осъден още от бежанците от Военна рампа и от Парламентарната група на Атака, които начело с лидера на партията Волен Сидеров и десетки негови привърженици се събраха на протест пред сградата на МВР.