Лекарите от столичната Спешна помощ излязоха на протест пред Министерството на здравеопазването и обявиха, че са подали колективна молба за напускане.

25 лекари без специалност в Спешна помощ-София
Още...


Десетки медици се обявиха против уволнението на директора на столичната спешна помощ д-р Георги Гелев, който научи от медиите, че ще бъде уволнен.

Протестиращите лекари подкрепиха демонстрацията си и с линейка, украсена с надписа „Протест".

Медиците разказаха, че до момента са пуснати близо 50 едномесечни предизвестия за напускане на спешната помощ.

Здравната комисия се заема с кризата в Спешна помощ
Още...

Така, ако до месец здравното ведомство не обърне внимание на спешната помощ и не вдигне заплатите, екипите, обслужващи столицата, които и без това са малко, ще останат едва около 5-6.

Междувременно лекарите внесоха в министерството и своя подписка, която вече е успяла да събере подкрепата на над 250 души. Лекарите настояват за спешни мерки за повишаване статута на спешната помощ и подобряване на условията на работа и на заплатите.

В София на 88 линейки се падат 30 дефибрилатора
Още...

Д-р Гелев обясни, че не знаел за този протест и за оставките, тъй като е в отпуск по болест до края на юни.

Месечното възнаграждение на един лекар в спешната помощ е между 600 и 800 лева.

„Изходът се намира на доста по-високо ниво от Центъра за спешна медицинска помощ. Аз съм в отпуска от четири месеца. Не намирам никаква грешка при случая с починалата фотографка, при положение, че е имало едва 11 линейки през конкретната нощ", коментира пък д-р Георги Гелев.

По думите му за да бъдат бързи екипите трябва да има много повече екипи, а за да ги има тях трябва да има и добро заплащане.

Според него заплатата на лекарите в Спешна помощ трябва да е 1 500 лева. „Писал съм много писма до институциите по тази тема. Предлагам заплатите да се увеличат със 100%", заяви той. За това ще са необходими 4-5 милиона лева на година.

„Най-фрапиращото, което научих, е, че преди 20 дни са съкратили бройки в спешната помощ", съобщи той и допълни, че от софийския център се взимат хора, за да се прехвърлят в по-малки градове.

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков обясни пред БНР, че на ниво държава са необходими още 40 милиона лева, за да се вдигнат заплатите на медиците в спешната помощ.

Часът на тръгване и пристигане на линейката при фотографката Елизабет Димитрова е подправен. Това е установила проверката на Изпълнителната агенция „Медицински одит", съобщи нейният председател д-р Симеон Василев, цитиран от БНР.

По думите му проверката е установила и други сериозни нарушения. Сред тях са най-вече липсата на екипировка в линейката, което означава не добра организация на екипа при тръгване към пострадалата жена. Екипът впоследствие не е постъпил професионално при пристигането на място, като не са извършени всичките действия за установяване на смъртта на жената. На пациентката не са направени реанимационни действия. Установени са само признаци за смърт.

Директорът на Изпълнителната агенция „Медиински одит" посочи още, че сред причините за исканата оставка на директора на столичната Спешна помощ  доктор Георги Гелев са е и липсата на кадрова обезпеченост в спешната помощ.