Проблемите в Спешна помощ не са от вчера. Това заяви здравният министър Таня Андреева по време на заседанието на ресорната комисия в Народното събрание за проблемите в Спешна помощ.

Когато поела Министерство на здравеопазването тя заварила няколко проверки в Спешна помощ, като същевременно във ведомството й постъпили и сигнали, които наложили повторни проверки.

Резултатите от всички проверки показват нарушения на правилата. Нарушения има и в правилника за работа на Спешна помощ, има липса на контрол, както и нарушения в разпределението на екипите и други. Не са изготвени реални разчети за заплащане на извънреден и нощен труд, информира Таня Андреева, позовавайки се на данните от одита на Спешната помощ. Заплащало се на шофьори, които реално не са свършили никаква работа.

Тя призна, че в цялата страна има проблем със Спешната помощ. По думите й вече една година МЗ се занимавало с проблемите в столичното звено. Затова се стигнало до решението да се назначи временен шеф на Спешната помощ, за да подобри организацията на работа в Спешна помощ. От това интерес имат всички, категорична бе здравната министърка.

Тя получила писмо от кмета на София Йорданка Фандъкова, която изразила притеснението си от случващото се в Спешна помощ и настояла за бързо разрешаване на проблема.

Предложеният за уволнение шеф на Спешния център в столицата д-р Георги Гелев посочи от своя страна, че одитът на МЗ бил тенденциозен. Той не е съгласен с констатациите от проверката. Освен това от 10% увеличение на заплатите на екипите на Спешната помощ в страната за столичните екипи то се оказало 8,5%. Излиза така, че като че ли е тенденциозно отношението, подчерта д-р Гелев.

Между мен и вас никога не е имало реална среща, вие никога не сте ми задавали въпроси относно проблемите на този център, така той се обърна към министър Таня Андреева. Гелев все пак призна, че редовно е алармирал здравните министри за проблемите в Спешна помощ - от Андреева чак до Евгений Желев (министър в мандата на тройната коалиция, б.р.). Никога не съм получавал отговор, сподели той.

От обяснението на Гелев стана ясно, че Спешна помощ-София има 88 линейки. В същото време има само 30 дефибрилатора. Припомняме, че един от проблемите със случая с починалата фотографка беше, че нямало дефибрилатор в линейката.

7 минути колегите не са могли да намерят линейка, обясни той. За 19 минути пренасочен екип стига до пострадалата. Не можем да извадим душата на един човек, който се намира в единия край на София, за да стигнем до другия край, изтъкна д-р Гелев.

Има брилянтни правила за определяне на работните заплати, коментира още той по повод констатациите в проверката на здравното ведомство.

Разруха и линейки тип „Флинстоун" заварил д-р Гелев, поемайки Спешна помощ преди 10 години.

Имаме увеличение на дейността с намаление на обслужващите екипи, обясни д-р Гелев. На тези хора вече няма какво да им се вземе, те са изцедени до дупка, категоричен бе той. Лекар съм и лекар ще съм, докато съм жив, обеща Гелев.

Заради прослужено време д-р Гелев получава около 1100 лева. Той е категоричен, че трудът на медиците в Спешна помощ трябва да е оценен подобаващо.

От 181 души висш медицински персонал пък незаетите бройки са 94 или близо половината.

Здравният министър отрече тенденциозно отношение към Спешна помощ-София и обясни, че проверките там са по сигнали.

Зам.-директорът на Спешна помощ-София д-р Ангел Ангелов пък попита кое налага точно сега да си отидат с д-р Гелев, след като за последните 10 месеца има поне 3 смъртни случая в столицата заради закъсняла линейка и кое различава предишните случаи от този с 40-годишната фотографка.

От ГЕРБ се възмутиха от „семейната разправия" в Министерство на здравеопазването. Опозицията поиска да се вземат пари от МВР и да бъдат пренасочени към Спешната помощ.

Семир Абумелих посочи, че иска Спешна помощ, а не да го пазят полицаи около парламента. „Не си искам парите за полицайчето. Парите от моето полицайче дайте за Бърза помощ", настоя той.
Абумелих призова медиците от Спешния център да не подават оставка, а да работят за софиянци.

Закъсняваме в цялата страна, алармираха медици от Спешната помощ. Според тях причините за това са много. Те настояха и за закон за Спешната помощ. Оказва, се че в линейките има паник бутони, но те не работят.

От БЛС пък споделиха, че присъстват на Дежа вю - винаги в здравна комисия се предлагали страхотни неща, но се стигнало до трагичния случай с 40-годишната фотографка.

От съюза са категорични, че здравеопазването има нужда от повече финансиране и по-добри условия за работа за лекарите.

Непрекъснато искам повече пари за здравеопазването, обясни пред депутатите Таня Андреева. Стана ясно, че 56 нови линейки ще закупи Министерство на здравеопазването тази година. Половината ще са високопроходими и ще бъдат разпределени във високопланинските и труднодостъпни райони.

Състоянието в страната е критично, изтъкна здравният министър. Тя определи като „забатачена" системата на Спешната помощ и това според нея не можело да се оправи за няколко месеца.
Ние не сме вълшебници, ако някой смята, че може да се справи за 3 месеца, готова съм да си тръгна и да дойде някой от вълшебниците, заяви Таня Андреева.

В крайна сметка бурята, придружена с гръмотевици в столицата, май изплаши депутатите и те прекратиха предсрочно заседанието си.

Подозрителен консенсус днес, заключи председателят на здравната комисия д-р Нигяр Джафер от ДПС.