Директорът на Столичната спешна помощ Георги Гелев и неговият заместник по медицинската част д-р Ангел Ангелов са предложени за уволнение. Това обяви зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков, цитиран от БГНЕС. Предложението е направено от здравната министърка Таня Андреева заради изводите за проблемите в ръководената от тях служба. Решението идва само ден след смъртта на 40-годишната фотографка Елизабет Димитрова. Ясно е обаче, че то не е взето само на базата на този случай.

Припомняме, 40-годишната фотографка Елизабет Димитрова почина в столичния квартал „Надежда" в очакване на линейка. Близките й твърдят, че линейката закъсняла с 55 минути и това се оказало фатално за жената. От своя страна от „Спешна помощ" се оправдаха, че забавяне на екипа не е имало, тъй като е пристигнал за 18 минути и се е вместил в нормата от 20 минути.

Констатирани са недостатъчна кадрова обезпеченост, недобра организация на наличния състав при окомплектоване на екипите, недостатъчен контрол и четвърти извод - продължаващата все още слабост от години - взаимовръзката между 112 и стария телефон 150. Бойко Пенков посочи, че персоналните наказания са след оценка за създадената организация.

„Пряко вина за този случай Гелев няма", каза зам.-министърът.

От данните на здравно министерство става ясно, че в столичната спешна помощ има разкрити и осигурени с пари 579 щата, от 179 за лекари. За съжаление са заети 90 лекарски щата. В столицата има налични 57 автомобила. По щат трябва да има 30 екипа средно месечно, според данните този показател за март е 20, а за април 21, по данни на Центъра за спешна медицинска помощ.

Зам.-министърът припомни, че от самото начало това ръководство на министерството са извели като приоритет спешна помощ и създаването на звена за отложена спешност. Тази година са планирани и вече се подготвят обявяване на поръчки за инвестиции от 22 млн. лв. само за спешна помощ - за подобряване на условията на работа, за поне 50 нови линейки, 28 от тях добре оборудвани и 28 високопроходими.

Министерството иска също да се даде възможност за кариерно развитие и отново да се направи привлекателна професията „спешен медик". Продължават усилията за повишаване на заплатите. Надяват се и догодина да имат същата възможност за повишаване на заплатите.

По-късно пред Дарик д-р Георги Гелев заяви, че липса на контрол над спешната помощ и слаба организация на линейките в столицата не могат да бъдат мотиви за уволнение.

Според него липсата на кадри е основният проблем на спешната помощ, но решението му не зависи от директора.

От своя страна другият предложен за уволнение д-р Ангел Ангелов заяви, че е готов да понесе предложеното наказание, но не смята, че е отговорен за случая с починалата Елизабет Димитрова.