Здравната комисия в парламента се зае с кризата в Спешната помощ, след като днес всички лекари от столичната спешна помощ подадоха колективна оставка.

Социалистът Емил Райнов предложи като точка 2 от дневния ред на комисията да бъде изслушване на здравния министър Таня Андреева за ситуацията. Това обаче отново нажежи обстановката между управляващи и опозиция.

Десислава Атанасова поиска темата да е първа точка в дневния ред на здравната комисия в Народното събрание. Ситуацията в този сектор ескалира, подчерта тя. Трябва да се поеме отговорност, категорична бе бившата здравна министърка в предишния кабинет.

Тя настоя изслушването на министър Андреева да е първа точка от днешното заседание. Атанасова поиска не само здравният министър да бъде изслушван, но и ръководството на Спешна помощ, което разбрало от медиите, че ще бъде уволнено.

Според герберката директорът на Спешна помощ и заместникът му не получили подкрепата на работодателя си - Министерство на здравеопазването, но получили подкрепата на колегите си от Спешната помощ. За тях тази подкрепа е по-важна, изтъкна Десислава Атанасова. Надявам се някой ден да получат и подкрепата на общество, допълни тя.

В крайна сметка предложението й не мина и изслушването на министъра остана за по-нататък в заседанието на здравната комисия.

Припомняме, лекарите от столичната Спешна помощ излязоха на протест пред Министерството на здравеопазването и обявиха, че са подали колективна молба за напускане. Те се обявиха против уволнението на д-р Георги Гелев.

По-късно, от Одитен доклад на Министерство на здравеопазването стана ясно, че са констатирани редица нередности по отношение на Центъра за спешна медицинска помощ-София.

От Здравно министерство съобщиха, че министър Таня Андреева ще запознае народните представители с фактите по темата по време на днешното заседание на здравната комисия.