Бившият египетски президент Хосни Мубарак може да бъде удостоен с титлата "Човек на годината" в израелска анкета.

Според съобщения на израелски медии той е номиниран за наградата от израелски тв канал за неговата "отдаденост към мира с Израел след встъпването му в длъжност през 1981 г., за работата му за прилагането на мирния договор и за поддържането на стабилността в региона през последните 30 години".

Той би бил първият граждани на арабска държава, удостоен с наградата "Човек на годината" в Израел. Връчването на тазгодишната награда е предвидено за януари 2012г.

82-годишният Хосни Мубарак подаде оставка на 11 февруари, след 18 дни на народни протести и след 30-годишно управление. Малко преди оттеглянето си той имаше сериозни здравословни проблеми, претърпя и операция. Преди няколко дни той отново постъпи в болница, като данните за неговото здравословно състояние са противоречиви.

В началото на месец март бившият президент на Египет бе призован за разпит по дело за корупция. На 13 април главният прокурор на Египет обяви, че Хосни Мубарак е задържан за 15 дни, за да бъде разследван за корупция и злоупотреба с власт.

Според анкетна комисия при опитите да бъдат потушени протестите срещу режима „Мубарак" в началото на тази година са убити най-малко 846 души, а над 6000 са били ранени.