Бившият президент на Египет Хосни Мубарак е призован за разпит по дело за корупция, съобщава lenta.ru, позовавайки се на изявление на Мустафа Бакри - бивш депутат от египетския парламент.

Бакри, който е инициатор на разследването срещу Мубарак и друг чиновници, разбрал информацията, че експрезидентът трябва да се яви в следствието следващата седмица, от представител на Генералната прокуратура в Египет.

Бившият парламентарист представи преди време документи, според които по сметките на бившия държавен глава и членовете на неговото семейство има минимум 174 милиона долара.

Преди това Мубарак, който се намира в резиденция в курортния град Шарм ел-Шейх, получи забрана да напуска страната, а цялото му имущество и сметки бяха замразени.

Бившият президент, чрез своите адвокати и представители, определи обвиненията в корупция като "обработени и безпочвени слухове".

Хосни Мубарак подаде оставка на 11 февруари, след 18 дни на народни протести и след 30-годишно управление.

В момента Египет се управлява от Върховния военен съвет, който подготвя страната за приемане на нова конституция, президентски и парламентарни избори.

По-рано днес премиерът на преходното правителство в Египет Ахмед Шафик подаде оставка. За негов заместник е назначен бившият министър на транспорта Исам Шараф. На него му е възложено да сформира новото правителство.