Президентът на Египет Хосни Мубарак подаде оставка след 30-годишно управление и е предал властта на военните. Това заяви в обръщение по националната телевизия вицепрезидентът Омар Сюлейман.

В тези трудни обстоятелства, пред които е изправена страната, президентът Хосни Мубарак реши да напусне президентството и Висшият съвет възложи на въоръжените сили да поемат управлението на страната, заяви Сюлейман в кратко изказване по египетската национална телевизия.

Аштън: Мубарак се вслуша в гласа на народа
Още...

По-рано днес бе разпространена информация, че Хосни Мубарак е заминал за лятната си резиденция в курорта Шарм ел Шейх.
Все още не е ясно дали Мубарак ще остане в Египет след оттеглянето си от поста.

Мубарак се оттегли от поста, след като протестите срещу неговото управление продължиха 18 дни.
По време на безредиците в страната загинаха над 300 души, а повече от 5000 бяха ранени.

Германия аплодира „историческия прелом" в Египет
                                   Още...

Новината за оставката на бе приветствана от стотиците хиляди демонстранти на централния площад Тахрир в Кайро, които започнаха да скандират "Египет е свободен".

По улиците „патрулират" коли с националния флаг, клаксоните на автомобилите огласят египетската столица. Изстрели от радост отекнаха във въздуха, фойерверки обагриха небето над Кайро. Всички се прегръщат и танцуват. Египет ликува.

Нобеловият лауреат и бивш шеф на МААЕ Мохамед ел-Барадей заяви, че това е най-щастливият ден в живота му: "Страната е свободна след няколко десетилетия потисничество."

Припомняме, египтяните очакваха президентската оставка късно снощи, но надеждите им бяха попарени. В речта си Мубарак обяви, че ще предаде властта на Сюлейман, но този процес ще продължи до септември.

Хосни Мубарак бе категоричен, че няма да се поддаде на натиск при вземането на решенията си.

Сред спекулациите имаше и твърдение, че речта е била предварително записана и държавният глава не се намира в Египет.

Мубарак говори за дълга пред народа "в този труден момент" и 30-годишното си управление на Египет, който "няма да напусна и ще защитавам".

Шефът на Арабската лига приветства "бялата революция"
                                    Още...

Речта му бе посрещната с викове "Тръгвай си" от събралата се тълпа на "Тахрир".

Близо 2 часа след обявяването на оставката на Мубарак стана ясно, че египетският министър на отбраната Хусеин Тантауи застава начело на Висшия военен съвет, който ще управлява страната.

По-рано днес египетските военни заявиха, че ще отменят извънредното положение в страната. Армията беше подложена на мощен натиск от хилядите протестиращи срещу президента Мубарак с искане въоръжените сили да се намесят и да го премахнат от властта.

В специалното си  изявление Висшият военен съвет съобщи, че въоръжените сили на Египет подкрепят предаването на властови правомощия от президента Хосни Мубарак на вицепрезидента Омар Сюлейман и ще бъдат гарант за обещаните реформи.

Армията „гарантира реализирането на мирния преход на властта в страната", както и отмяната на извънредното положение „след края на настоящата криза и връщането на Египет към нормален живот".

Военният съвет обеща провеждането на свободни и честни избори в страната.