Методът на масова евтаназия никъде по света не е довел до реален резултат, категоричен бе Явор Гечев от фондация „Четири лапи" пред news.bg. Повод за коментара му беше разпространената информация, че най-голямата организация за защита на животните в света РЕТА евтаназира по хуманен начин над 85% от събраните животни.

Гечев обясни, че тя в никакъв случай не може да бъде определена за представителна и най-голямата в областта. По думите му PETA е лишена от експертен потенциал и се занимава основно с шумни кампании, а не с реални действия.

Нека не се опираме на мненията на различни организации, а да се обърнем към политиките на доказани институции като Световната здравна организация и Европейския парламент, настоя Гечев. В тази връзка той припомни методите за решаване на проблема с бездомните животни, които те защитават, а именно - масова кастрация, ваксинация срещу бяс, обезпаразитяване и задължителна идентификация на домашните животни.

Мирослав Найденов да подаде оставка искат от "Четири лапи"
Още...

Според представителя на „Четири лапи" в основата на проблема с кучетата в София е изоставянето на домашни четириноги от стопаните им и неработещите практики в общинското предприятие „Екоравновесие". Той беше категоричен, че лошите практики в общинската служба, въпреки смяната на многото директори там, все още не са изкоренени. Макар че „Екоравновесие" работи по програма на СЗО от 2006 г. поради административното и чиновническото бездействие там планът реално не се изпълнява.

Работи се на парче, изваждат се фиктивни данни. „Екоравновесие" си е извоювало независимост и прави каквото си иска, коментира Гечев.

Той съобщи, че малко след трагичния инцидент в „Малинова долина" изпратените там служители на предприятието са заловили само „главатаря" на глутницата. Останалите кучета са взели от Студентски град - само с цел да отчетат нужната бройка.

Борисов иска евтаназия за агресивните кучета
Още...

На въпрос как ще коментира изнесените данни от бивш служител на „Екоравновесие", че методът на евтаназията на практика работи, но е бил прекратен, за да се наливат пари в дружеството, той беше категоричен, че официалните статистики доказват точно обратното. По думите му след приемането на програмата за кастрация броят на бездомните кучета е намалял с няколко хиляди и е налице категорична тенденция на намаляването им от 2006 г. насам. Години се избиваха кучета и какъв беше резултатът, попита той.

Фандъкова на прокурор заради кучетата, иска Атака

Още...

Гечев критикува сериозно и непреследването на изоставянето на домашни кучета и припомни, че oтдавна е трябвало да бъде факт електронният регистър за домашни любимци. Той изтъкна и че изобщо не се работи по искането на националния омбудсман за приемането на национална стратегия за справяне с бездомните кучета с участието на природозащитниците организации. Кой ще понесе отговорност за това, попита Гечев и изтъкна, че докато не бъде изработена дългосрочна стратегия за решаване на проблема, такъв ще има.

Простреляха човек при стрелба по улични кучета
Още...

Попитан как ще коментира множеството критики, отправени към природозащитните организации след инцидента в „Малинова долина", той беше категоричен:
Много е лесно да се търсят виновни, там където няма виновни. Не са виновни природозащитни организации, а административното и чиновническото бездействие.

Има си причини за всяко едно нещо. Да се крием зад животните и природозащитни организации, е най-лесно, посочи още той.

Гечев упрекна и някои политически сили, които по думите му „по гнусен начин са използвали една лична трагедия". Сред тях той визира ВМРО, Атака и някои други „малки партии".