Програмата за овладяване на безстопанствените кучета на територията на Столична община, приета в периода, в който настоящият министър на земеделието Мирослав Найденов е заемал поста директор на Общинското предприятие "Екоравновесие", е абсолютна неефективна, провалена и е довела до рязкото увеличаване в броя им.

Всички нови практики по изразходване на средства са въведени от сегашния министър Мирослав Найденов

Същевременно години наред службата ударно е харчила бюджетите си за ремонт на опасни автомобили, купуване на ненужни вещи и мебели, като по този начин е пилеела парите на данъкоплатците, отделени за борбата с бездомните кучета в София. Целта е повече от ясна - отчитане на разходи преди гласуването на новия бюджет.

Това става ясно от думите на Светослав Славейков пред news.bg, бивш служител в „Екоравновесие", създадено с цел овладяване на популацията на помиярите в София.

Въпреки дългогодишната му работа там, той бива уволнен заради редицата сигнали за злоупотреби, за които е информирал отговорните лица и институции. Основна фигура, срещу която са насочени сигналите му, е д-р Илиян Кърджев.
Припомняме, последният беше уволнен от столичния кмет Йорданка Фандъкова в средата на март тази година, защото еднолично реши да намали ловните екипи на бездомни кучета от 6 на 4.
Кърджев зае поста на уволнения по-рано Петър Петров, срещу когото беше започнато разследване.

Всички нови практики по изразходване на средства са въведени от сегашния министър Мирослав Найденов, категоричен е обаче Славейков и допълва, че в този смисъл Петър Петров е изкупителна жертва на чужди решени.

В Общинската програма за овладяване на популацията на безстопанствените кучета 2008 - 2011, приета от СОС на 22.05.2008, тоест в периода, в който Мирослав Найденов оглавява дружеството, като основна задача е записана „Овладяване броя на безстопанствените кучета до трайното изчезване на явлението "безстопанствени кучета".
Съгласно новия метод, основан на препоръките на Световната здравна организация и съобразен с европейските изисквания, здрави и неагресивни безстопанствените кучета се кастрират, ваксинират, обезпаразитяват и връщат на място. На евтаназия се подлагат доказано агресивни и болни животни.

През годините непрекъснато са изнасяни фалшиви данни за броя на бездомните кучета в София, като всеки месец се е твърдяло, че те намаляват с 1 000.

Още тогава казах на тогавашния директор Найденов, че тази програма няма да работи и че колкото и бавно да нараства популацията, тя ще расте. След това той ме накара да подпиша декларация, че няма да давам никакви изявления пред медиите и с това се приключи, посочва бившият служител.

Според Славейков, който е защитил дипломна работа на тема „Поведенчески стратегии на скитащите кучета в град София и поведенчески реакции при прилагането на методите за ограничаване на броя им" към катедра Зоология и антропология към Биологическия факултет в СУ „Св. Климент Охридски", след прилагането на програмата броят на бездомните кучета в София расте с огромни темпове.

Съгласно програмата, която изпълнявахме, на 31.01.2010 не трябваше да има кучета в София. Видя се, че това е абсурдно и вместо да се вземат мерки, г-н Найденов каза - продължаваме срока, понеже не успяваме да изпълним програмата, разказва още той.

По думите му през годините непрекъснато са изнасяни фалшиви данни за броя на бездомните кучета в София, като всеки месец се е твърдяло, че те намаляват с 1 000.
Реален мониторинг на популацията от Института по зоология така и не е направен.

Преди приемането на програмата бездомните кучета са били евтаназирани.
По данни на Славейков през периода 2 000-2 005 г., тоест преди приемането на програмата, чрез този метод те са намалели близо пет пъти. В момента броят на бездомните кучета в столицата е над 40 000, сигурен е той. Цифра, далеч по-голяма от официалните данни на общината.

Съществен проблем в този период е била забраната да не се ловят бременни кучета и такива на възраст шест месеца, допълва бившият служител.
С новата програма на практика ние рязко започнахме да възстановяваме популацията на бездомните кучета, за да може „Екоравновесие" да има бюджет и някой да харчи този бюджет, коментира той.

По данни на Славейков залавянето, кастрирането и връщането на едно куче в район, откъдето е било взето, струва между 40 и 45 лева. Ако четириногото бъде евтаназирано, сумата би намаляла двойно. Той е убеден, че това е и най-ефективният метод за решаване на проблема с безпризорните кучета.
Аз смятам, че умишлено се спря решаването на проблема, за да не спрат парите за него. Популацията беше пред срив, категоричен е той.

Според сега действащото законодателство и последните поправки в Закона за защита на животните обаче подобни действия се преследват. Сериозен проблем по думите му биха създали и представителите на неправителствените организации, които никога не биха признали, че едно куче е агресивно и трябва да бъде умъртвено.

В момента „Екоравновесие" извършва кастрация на предимно домашни кучета, твърди още бившият служител, като посочва, че подобна дейност се прави масово в ромските квартали за сметка на други, като по този начин „ловците" просто отчитат дейност.

Освен неефективността на приетата нова програма, Славейков разказва и че „Екоравновесие" се е сдобивало в края на всяка бюджетна година с чисто нови "изключително нужни уреди", сред които кафеварки, касетофони и други, само за да оправдае бюджета си.

Когато г-н Найденов дойде 2006 г., направи едно много гръмко изказване - как може за толкова години да са похарчени три милиона лева и нищо да не е свършено. Още на другата година той поиска един милиона лева за нашето предприятие.
След като те му бяха дадени, на нямаше как да ги похарчим и му се наложи да купи гарнитура за 5 000 лв. за офиса на директора, разказва още бившият служител.
Мебелите обаче не са могли да бъдат внесени в офиса и се е наложило да бъде извикан специалист, който да разглоби и сглоби гарнитурата. За услугата са му наброени 1 000 лв.

Сериозното перо са консумативите и поддържането на автомобилите. От там се краде и най-много, категоричен бе Славейков, допълвайки, че колите на службата са изключително опасни.

Дългогодишна практика е била агресивните кучета от различни столични квартали просто да бъдат премествани в „Малинова долина", която до скоро беше слабо застроена, разказва още Славейков. Припомняме,  именно там беше жестоко нахапан възрастен професор.

Дълго време предприятието е работило с два автомобила UAZ, които буквално всеки месец са били на сервиз. В жалба, подадена до столичния кмет Йорданка Фандъкова, той посочва, че сервизните разходи на единия от автомобилите са надхвърлили стойността му, а разходът му за гориво е 20л./100 км. С парите, с които са извършени ремонти само по един от автомобилите, могат да се купят поне 10 нови, изтъква Славейков.

News.bg все още очаква отговор на официалното ни запитването до пресцентъра на столична община за изразходването на средствата в ОП „Екоравновесие" и сме готови да приемем опровержение на тези факти.

В същото време правилата за безопасен труд на работещите в „Екоравновесие" не се спазват, а служителите биват заплашвани, ако изнесат информация за работната среда в медиите, разказва още служителят.

Така например в жалбата му срещу Илиян Кърджев, адресирана до кмета Фандъкова, се посочва, че липсва профилактика за над 7 опасни зоонози - смъртоносни заболявания, пренасяни от животните на човека, четири от които са смъртоносни; закупуване на дефектно и негодно облекло, което се фактурира на десетки пъти по-високи от стойността му цени; фалшиви докладни от лекарите за намаляла работа по кучетата и други.

Славейков вече търси правата си по съдебен път и е твърдо убеден, че ще спечели делата срещу „Екоравновесие".
Дотогава остава да видим как ще бъде изразходван намаленият за пръв път от години бюджет на ОП „Екоравновесие", който за тази година е в размер на 800 000 лв.