От организация „Четири лапи" поискаха оставката на земеделския министър Мирослав Найденов, заемал поста и директор на общинското предприятие „Екоравновесие". От там са категорични, че изразената от него позиция за радикални законодателни промени не е нищо друго освен отклоняване на общественото внимание от реалните причини за проблема.

Борисов поиска евтаназия за агресивните кучета.
Още...

От фондацията са на мнение, че той до голямата степен е отговорен за дългогодишното институционално бездействие и липса на контрол по прилагането на актуалното законодателство.

Като аргумент от „Четири лапи" посочват, че 47% от случаите на ехинококоза (кучешка тения) в ЕС са установени в България и припомнят, че те са регистрирани предимно в малките населени места, където подчинената на аграрния министър Агенция по безопасност на храните оказва нулев контрол при нерегламентираното отглеждане, клане и консумация на домашни животни за месо.

Министерството на земеделието и храните отказва да работи с експерти, като залага на популистки и неефективни методи за намаляване на популацията безстопанствени кучета, отчитат още от организацията. Друг мотив за исканата оставка е че от 2005 г. досега Агенцията по безопасност на храните е усвоила огромни суми за регистър на домашните кучета, който е трябвало да бъде завършен до 2008 г., но все още е неизползваем.

Простреляха човек при стрелба по улични кучета
Още...

От влизане на Закона за защита на животните през 2008 г. досега не е наказан нито един човек, който е изоставил домашния си любимец или нежеланото му поколение на улицата.

Министерството на земеделието и храните пренебрегва препоръките на Световната здравна организация и Европейския парламент за програмата „Кастрирай, ваксинирай, обезпаразити и върни" като единствен дълготрайно ефективен и безопасен за човешкото здраве метод за намаляване на популацията от безстопанствени кучета, аргументират се още там. От „Четири лапи" са недоволни още, че не се търси съдействието на неправителствените организации при решаването на проблема.

Като ветеринарен лекар и министър си позволявате откровени спекулации с цел да се нагнети напрежение, да се посее раздор и непоносимост като се поляризира обществеността относно проблема с кучетата, за да бъде избегнат конструктивният диалог и анализ на слабата, неметодична, корумпирана работа на общините и министерството по проблема, посочват в заключение от „Четири лапи", обръщайки се към Мирослав Найденов.