Властите в Дагестан поискаха от бунтовниците да прекратят екстремистката си дейност и да се предадат.

"От името на ръководството на републиката съм упълномощен да заявя, че ние отправяме последно предупреждение: ако те не прекратят своята екстремистка дейност и не се предадат, ще бъдат унищожени", заявява първият вицерпемиер на Дагестан Ризван Курбанов.

По думите му това предупреждение се отнася и за ятаците и помощниците на бойците.

Междувременно бе съобщено, че главният инженер на водноелектрическата каскада „Сулакхидро" е отвлечен.
От Министерството на вътрешните работи посочиха, че инженерът е бил похитен от своята квартира. Следи обаче от борба в апартамента не са открити.

Също тази сутрин, минути след изказването на вицепремиера, избухна взрив на гара в Инчхе-Каякент, Махачкалинския регион.
По данни на правоохранителните органи в резултат на взрива са разрушени релсите и движението на влаковете и в двете посоки е спряно. При атентата няма жертви или пострадали.

Повече от 30 атентата са предотвратени само от началото на годината в Дагестан, се казва в прессъобщение, разпространено от президентството.

Едва в момента се съобщава, че по време на отбелязването на Деня на победата атентатите, които не са били успешни, са 3. Властите са разкрили и 4 диверсии по железопътната мрежа.

Само преди два дни в южната част на федерацията нападение и атентат на бунтовници имаше във ВЕЦ във република Кабардино-Балкария.

На практика ежедневно от Дагестан идват съобщенияза взривове, атентати и престрелки. В последната година Дагестан и Ингушетия станаха най-неспокойните региони на Руската федерация - нещо, за което анализатори предупредиха още след „успокояването" на Чечня.

Един от последните големи атентати стана на 31 март в град Кизляр, когато в стил „ал кайда" след първата бомба, задействана от терорист-самоубиец, втори се взриви сред събралата се тълпа от милиционери и лекари. При атентата загинаха 12 души, а 37 бяха ранени.

Взривът в Дагестан беше само два дни след атентатите в московското метро, при което загинаха 39 души, а близо 100 бяха ранени.