Екзекуции без съд, масови арести и насилие- такива са действията на властта в Ингушетия. Те водят до дестабилизация на обстановката, прави извод международната правозащитна организация Human Rights Watch (HRW).

В доклад на организацията се посочва, че руските власти с помощта на похищения и екстрадиция правят опит да затворят устата на независимите наблюдатели във севернокавказката република.

Докладът характеризира ситуацията в Ингушетия като пълно отсъствие на правосъдие, а за нарушаването на правата на човека и безнаказаността се обвиняват руските спецслужби. Техните действия се определят като произвол.

Едновременно с това президентът на републиката Мурат Зязиков на редовните си пресконференции подчертава, че ситуацията е под контрола на властите, а Москва оценява работата на властта като отлична. През февруари бившият вече президент Владимир Путин награди Зязиков с орден за заслуги пред Отечеството - трета степен.
По мнението обаче дори и на руски експерти, в самата република Зязиков не се ползва с достатъчна подкрепа и се бори с опозицията, като се опира на подкрепата на Москва.

През март месец от своя страна депутати от Ингушетия се обърнаха към Владимир Путин и приемника му Дмитрий Медведев с призив да установят в републиката порядък.

В обръщението се посочват редица случаи на произвол и насилие над жители на Ингушетия, като добилия известност случай в селото Али Юрт през юли миналата година, когато селяни са изтезавани от непознати и въпреки сигналите, властта не е взела мерки и дори не е издирвала извършителите.

В доклада на Human Rights Watch се посочва, че в последната една година ситуацията в републиката с население от 300 000, рязко се е влошила.

В документа се посочва, че ако не бъдат взети спешни мерки, обстановката в републиката може да прерасне в мащабна криза по модела на чеченската.