Две експлозии разтърсиха московското метро в пиков час тази сутрин. Броят на загиналите непрекъснато расте, като по последни данни 38 души са убити.

Количеството жертви нараства, тъй като голяма част от ранените са в тежко състояние и смъртта им настъпва след приемането им в болничните завадения на Москва.

Чеченски сепаратисти поеха отговорност за днешните терористични атаки.
                             Още...
Севернокавказка връзка - основна версия.
Трима души се издирват - две жени и един мъж.
                             Още...

В 7.57 часа (московско време) експлозия стана на станция „Лубянка" в метрото на руската столица.

Взривното устройство е избухнало във втория вагон. На мястото работят спасители от министерството на извънредните ситуации и пожарникари.

На „Лубянка" са  загинали 24 души.

Взривът е станал когато вратите на метрото са се отворили, затова има жертви и на перона, е съобщил ръководителят на пресслужбата на Министерството на извънредните ситуации на Русия Ирина Андрианова.

Станцията на метрото в момента е затворена.

Около 30 минути по-късно - в 8,36 часа, екпслозията е била последвана и от втори взрив, предаде Интерфакс. Той е станала на станция "Парк Култури".

  • два взрива
  • 4кг. тротилов еквивалент (Лубянка)
  • 1,5 - 2кг. (Парк култури)
  • 38 загинали
  • 62 ранени
  • жени самоубийки
  • час пик за метрото

Загиналите там са 12 души.

По последни данни, съобщени официално от прокуратурата, при двете експлозии са загинали 38 души, 64 са ранени, като половината от тях са в тежко състояние, затова и броят на загиналите непрекъснато се повишава.

Сред пострадалите при двата взрива в метрото има и деца, съобщиха от Интерфакс.

Няма данни за загинали или пострадали българи. За момента от списъка със загиналите, който започна да излиза, става ясно, че има загинали двама малайзийци и една филипинка.

Двете взривни устройства са били с мощност, съответно 4 кг тротилов еквивалент при взрива на Лубянка и 1,5-2 кг. при втората експлозия.
Използван е пластит, в който са били сложени метални предмети, действащи като осколки.

Взривът е бил толкова мощен, че вагонът на "Лубянка" се е деформирал и се е наложило пожарникари да разрежат ламарините, за да извадят хората.

Разследващите отбелязват, че и двата терористични акта са идентични по организация.

Половината от пострадалите са хора под 40-годишна възраст.

Уточнява се как са задействани експлозивите - дали терористките сами са се взривили или това е станало дистанционно, като чрез мобилен телефон са задействани експлозивите, били по телата на жените - (така наречените шахидки, обучавани от уахабитите в Чечения и Абхазия).

Официалният представител на руската прокуратура Владимир Маркин уточнява, че при втората експлозия е използват пластит с мощност 1,5 кг. тротилов еквивалент.
Според първоначалните данни той се е намирал в шахидски пояс на тялото на самоубийката - чернокоса жена, намираща се във вагона.

Разследващите смятат, че дори могат да бъдат установени самоличностите на загиналите терористки, тъй като лицата им са се запазили, макар телата да са разкъсани от мощните взривове.

Някои медии съобщиха и за трета експлозия на станция "Проспект Мира". Това обаче бе официално опровергано от Държавното управление на вътрешните работи на Москва.

Руската столица е в паника, линейки кръстосват града.

В Москва е въведен усилен режим на готовност на милицията, има засилена охрана на публичните места. Въведена е и паспортна проверка.

Официалната версия, по която работи милицията е терористични актове.

Кметът на Москва Юри Лужков е потвърдил, цитиран от АП, че две жени атентаторки са се взривили в метрото, препълнено с пътници.

След атентатите властите в Москва откриха "гореща телефонна линия", на която гражданите могат да получат информация за своите близки, пострадали на метростанция "Лубянка".