Мощна експлозия е избухнала в град Кизляр, Дагестан, предаде РИА Новости.

От милицията съобщават, че първото взривно устройство се е намирало в автомобил "Нива", паркиран на улица в близост до сградата на училище. В последствие обаче бе съобщено, че втори атентат е извършен от терорист самоубиец.

Около 15 минути след първия взрив към събралата се тълпа се присъединил човек в милиционерска униформа, който се оказал атентаторът самоубиец.

Дванадесет души са загинали, девет от тях са служители на реда. Единият милиционер е починал на място. Сред загиналите е и началникът на службите в Кизляр Виталий Ведерников.

Пострадали са 23 души, които са транспортирани в болница.

Първоначално съобщенията бяха за един взрив. След това от органите на реда потвърдиха, че взривовете са били два. Първият е избухнал в 8.30 часа местно време, а вторият - когато милицията и здравните служби са пристигнали на мястото на инцидента, за да окажат помощ на пострадалите.

Именно такъв е почеркът на "Ал Кайда" в последните месеци и атентатите както в Ирак, така и Афганистан, се организират като последователни взривове, които да засегнат възможно повече цивилни жертви.

Взиръвт в Дагестан идва само два дни след атентатите в московското метро, при което загинаха 39 деши, а над 75 са в болница. Отговорност за взривовете поеха чеченски терористи. Това е и мнението на разследващите.

В република Дагестан, както и в Ингушетия периодично се покачва напрежението или вследствие на атентат, организиран от ислямски сепаратистки групировки, или от антитерористична операция на руските сили за сигурност.

Към момента Дагестан и Ингушетия се оказват по-проблеминте републики за руските власти, отколкото размираната Чечня. Още преди два години анализатори предупредиха за пренасочване и "разпръскване" на съпротивата срещу Руската федерация от Чечня по целия Северен Кавказ.