Не ме изненада тази акция. Не сме знаели, но то беше ясно. Всеки път, когато има скандали в държавата, те започват да ни правят такива акции
             Пламен Галев 

Изненадващо Дупнишките бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов - известни като братя Галеви, се явиха в Националното следствие.

Те решили по свое желание да отидат в следствието, за да разберат защо са били търсени.

Сами дойдохме в следствието, не са ни викали. Никога не сме били в неизвестност, каза Ангел Христов на влизане в Националнана следствена служба.

Двамата "си поделиха" медийните изяви. Ангел говори пред чакащите журналисти на влизане в следствието, а Пламен - на излизане след двучасовия престой при следователите.

Няма от какво да се притесняваме. Занимаваме се със строителство и пътни съоръжения.
Не участваме в този бизнес. Нямаме автокъщи. Нямаме офиси в София и Перник, нито бизнес там
", каза Христов.

По думите му нищо не е открито при вчерашната проверка. Претърсен е офис на счетоводна къща, която е обслужвала интересите на двамата Галеви.
„Мисля, че в нея нищо не е намерено", предположи Ангел Христов.

Софийска градска прокуратура започна досъдебно производство за пране на пари
                  Още...

Не сме се крили, напротив - даже оставихме хора вкъщи, които да съдействат на органите, които ще дойдат да извършат тези обиски евентуално.
Вчера през целия ден имахме бизнес срещи. От вкъщи не е иззето нищо", поясни Христов.

Стана ясно, че вечерта преди операцията Галеви са били извикани в ОДП-Кюстендил. Те обаче не са отишли, защото са имали бизнес дела.

„На Пламен му се обади шефът на ОДП-Кюстендил", каза Христов и допълни: „Нас ни канят на такъв баламски разговор в ОДП-Кюстендил, все едно много ни обичат".

По думите на Ангел Христов са направени обиски на къщите, където двамата Галеви живеят под наем. Преди акцията обаче те не са имали информация за нея.

„Искаме да ни разпитат. Пише (в доклада на проверяващите органи), че не са намерени неща, които да ни уличат в някакво престъпление", беше категоричен Христов.

Това беше демонстрация на сила. Така Пламен Галев на свой ред определи полицейската акция срещу тях вчера.
По думите му „основният виновник за цели този цирк, който стана, е шефът на ОДП-Кюстендил Чавдар Караджов".

„Пълна лъжа е, че сме призовани по надлежния ред", заяви Галев. Директорът на ОДП-Кюстендил се обадил на Пламен Галев по телефона на 14 октомври с въпроса:
Можете ли да минете утре при мен към осем и трийсет".
Според Галев Караджов им е казал да не идват с адвокатите си.

Двамата обаче не са отишли в ОДП-Кюстендил. Според Пламен Галев те няма от какво да се притесняват.

Не ме изненада тази акция. Не сме знаели, но то беше ясно. Всеки път, когато има скандали в държавата, те започват да ни правят такива акции", бяха точните думи на Галев.

И той, както Христов заяви, че по време на акцията двамата са били по работа и са се прибрали късно вчера вечерта в града.
Когато са прибрали снощи те са намерили протокола от обиска, под който са стояли подписите и на хора от НСлС.

Именно затова двамата днес са дошли да разговарят със следователите.

По време на близо двучасовия разпит Галеви са отговаряли на въпроси, свързани с фирмите, в които участват.
Задавани са им въпроси за адресната регистрация на някои от фирмите им, тъй като на посочения адрес има само празни офиси.

Няма образувано досъдебно производство за пране на пари срещу тях, според Пламен Галев.
„Увериха ни, че (акцията) не е насочена срещу нас", каза Пламен Галев пред журналисти.

Ат. Атанасов:
100% има изтичане на информация
                        Още...

Припомняме, по време на вчераш ната акция на МВР двамата бизнесмени бяха повикани по телефона да се явят в Областната дирекция на полицията в Кюстендил за разпит.
Те потвърдили и след това изчезнали, както бе обявено вчера от МВР.

По-рано днес стана ясно, че в софийска градска прокуратура е образувано досъдебно производство за пране на пари след вчерашната акция на МВР в Дупница, Перник и София.

От МВР съобщиха, че след извършените обиски в административни и жилищни сгради, са събрани достатъчно данни за престъпна дейност и в частност - пране на пари.