Софийска градска прокуратура е образувано досъдебно производство за пране на пари след вчерашната акция на МВР в Дупница, Перник и София.

От МВР съобщиха, че след извършените обиски в административни и жилищни сгради, са събрани достатъчно данни за престъпна дейност и в частност - пране на пари.

На въпрос срещу кого е образувано досъдебното производство градският прокурор Николай Кокинов каза: „Срещу виновните лица, неизвестни все още".

По рано днес министърът на вътрешните работи Михаил Миков отрече акцията срещу автокъщите, да е насочена конкретно срещу братя Галеви.

Никога действията на един или друг орган не могат да бъдат насочени персонално срещу един или друг гражданин, каза той и допълни, че няма нищо показно в това, че полицията, ДАНС, прокуратурата, митниците и данъчните си вършат работата".

Целта на акцията е разкриване на факти за извършени престъпления, като такива факти са били установени, допълни Миков.

Припомняме, в рамките на вчерашната акция Пламен Галев и Ангел Христов, известни като братя Галеви, бяха извикани по телефона от органите на реда за разпит. Те потвърдили, след което изчезнаха.

По-рано днес стана ясно, че двамата бизнесмени готвят изявление до медиите.

Вътрешният мистър присъства на конференция на тема „Виртуалните престъпления - реална заплаха за нашите деца".

Миков припомни факта, че България е една от първите страни, които са се присъединили към конвенцията за престъпления в киберпространството".

България е страна, която е особено застрашена от такъв тип престъпления, поради социално-икономическото си развитие и съществуващата бедност в определени етнически и социални групи", коментира още вътрешният министър.