Въпреки решимостта на депутатите да приемат до края на деня целия изборния кодекс, парламентът отложи за днес, 21 февруари, окончателното приемане на всички текстове от документа.
Парламентарното заседание, което продължи близо 15 часа, приключи малко преди полунощ

Малко преди края му беше гласувано прагът за преференцията при избор на евродепутати да бъде 5% от подадените гласове.
Текстът беше приет с 94 гласа „за".

Съгласно приетите текстове, принципът за уседналост остава.

Без мажоритарни кандидати
Депутатите от различните парламентарни групи се заядоха един друг по отношение на мажоритарното избиране на народни представители.

Ентусиазирани, народните избраници се захванаха светкавично с новите изборни правила в началото на пленарния ден, но се поскараха при гласуване на предложението на ГЕРБ за смесена система и възможност за 31 мажоритарно избрани депутати.

Кодекс ще има, въпреки свирепата съпротива, увери Манолова
Още...

Комисията на "червената" Мая Манолова пък иска въвеждане на пропорционална система и преференция от 7 процента за разместване на кандидатите в изборните листа.

Депутатът от ДПС Янко Янков напомни на колегите си, че истинският мажоритарен избор е независимият кандидат в реална конкуренция с партиите. "Нека не заблуждаваме българските граждани, че има мажоритарно избиране", призова Янков.

Един от най-активните гербери Станислав Иванов обвини управляващите в това, че са подвели хората в първите си дни.
Народният представител от ГЕРБ Данаил Кирилов пък обърна внимание на това, че трябва да е ясно пред кого отговаря конкретният народен представител и именно в това е разликата между мажоритарния и преференциалния избор.
Янков го подкрепи и изтъкна, че на хората трябва да им е ясно кой кого издига и пред кого депутатите се отчитат.

Социалистът Таско Ерменков обаче поиска прекратяване на дебатите по тази тема, като напомни на опозицията, че именно те са отменили в предишния кодекс - „Фидосова" частта с мажоритарните избори, а сега плачат за тях.

Депутатите гласуваха "За" прекратяване на споровете, но основният автор на новия Изборен кодекс Мая Манолова поиска прегласуване с мотива, че темата е важна и трябва да се разбере дали хората искат 31 мажоритарни депутата. Народните избраници не подкрепиха обаче социалистката и решиха да прекратят споровете.

"Да ставаме и да си отиваме тогава, каквото искат всички български граждани", предложи "герберът" Станислав Иванов.

Миков плаши депутатите с работа в събота и неделя
Още...

Председателят на Народното събрание Михаил Миков му репликира, че когато стане председател на парламента, тогава ще ръководи залата. "Пожелавам ви го. Ще бъде едно интересно Народно събрание", изтъкна парламентарният шеф.

След кратките, но разгорещени дебати народните представители не приеха предложението на бившите управляващи за въвеждане на смесена система и възможност за 31 мажоритарно избрани депутати.

Ядосана народната представителка от опозицията Десислава Атанасова обяви, че с това си решение сега българските граждани са лишени от възможността да избират мажоритарни народни представители дори във Великото Народно събрание, което никога не се е случвало.

Атанасова се заяде обаче и с шефа на НС Михаил Миков, който предварително обяви, че ще даде думата на Десислава Атанасова, защото отдавна я е поискала, а после на Цецка Цачева, защото е била председател на предишния парламент.
"Достигнахме висотата на дебатите, щом вече се определя кой да вземе думата от това какви постове е заемал", го „захапа" герберката.
"Ами да. Кой е по-известен, кой е по-популярен", отвърна й Миков.

По-късно обаче - няколко часа след гласуването на текста за вида на избора, мажоритарното избиране на депутати повдигна за пореден път днес тона в пленарна зала.

След като няколко часа народните избраници спокойно обсъждаха и приемаха текстове от новите изборни правила, депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов направи от парламентарната трибуна тежката критика, че управляващите са излъгали българските граждани.

Иванов напомни, че от осем месеца насам излезлите хора на улицата искат две неща - пропорционална система и мажоритарен вот. "Осем месеца те бяха лъгани, но днес вие показахте, че само сте лъгали", отсече герберът и отново повтори на управляващите, че сега са излъгани всички български граждани.

Ядосан от използваните думи, депутатът от ДПС Йордан Цонев излезе и попита колегите си дали смятат, че от тази трибуна имат правото да употребяват глагола - лъжа.

"40 пъти казахте - лъга, лъга, лъжа, излъга", заяви Цонев и помоли колегите си да върнат дебата там, където трябва да е само със спокойно говорене. Народният представител от ДПС призна, че не е специалист по Изборния кодекс, за което се радва.

В отговор "голямата уста на ГЕРБ" Десислава Атанасова го посъветва да прочете поне раздадения материал за новите изборни правила.

"Г-жо Атанасова, това, че не разбирам от Изборния кодекс, не означава, че не съм го прочел", защити се Цонев.

Остава 4-процентовата бариера
4 процента остава бариерата за влизане в Народното събрание.
Именно такова беше искането на управляващите и на комисията, автор на новия Изборен кодекс.

В късния следобед едва 90 народни представители упражниха правото си на глас за това колко процента подкрепа трябва да събере една политическа партия, за да влезе в парламента.

77 депутати бяха "За" запазване на сега действащата 4%-това бариера, 7 се обявиха против, а петима народни избраници се въздържаха.

По-рано - в пъти по-ентусиазирани, народните представители от опозицията поискаха по-ниска бариера, която да отговаря на желаната по-голяма представителност на гражданите в Народното събрание.

Процентовата бариера за влизане в Народното събрание мотивира депутатите да поспорят здраво много преди да трябва да гласуват това решение.

Управляващите и основните автори на изцяло новия Изборен кодекс, известен като кодексът "Манолова, настояват за запазване на сега действащите 4% за влизане в парламента.
Народният представител от ГЕРБ Десислава Атанасова обаче й се стори прекалено голяма тази бариера и поиска например 3%.

Мотивирано Мая Манолова репликира на това предположение с данните, че с тези 4% България е една от страните с най-нисък праг за влизане в парламента.

Необходимите проценти в Германия или Румъния например са 5 на сто. "4% са необходими, за да има достатъчно доверие във партиите, които влизат тук", обясни социалистката. Манолова направи интересното предложение - 2% или 1% праг, или направо да няма никакъв праг и всяка футболна агитка да има свой представител в парламента.

Депутатът от опозицията Александър Ненков призна, че 4% не е висока граница, но щом хората искат намаляване, значи трябва да го има.
Неговият колега Красимир Ципов напомни, че повече от половин година българските граждани искат по-широка представителност.

Ципов обаче зае по-твърда позиция по отношение на предложението в новия изборен кодекс Варна да бъде разделена на два избирателни района. "Това е опит да манипулирате и фалшифициране вота в още един избирателен район", отсече герберът.

Варна остава един избирателен район
Депутатите изненадващо оставиха Варна само като един избирателен район, въпреки че комисията по изготвянето на новия Изборен кодекс и управляващите партии бяха на мнение, че морският град трябва да се брои като два избирателни района - един за Варна-град и един за Варна-област.

Опозицията от ГЕРБ обаче категорично се противопостави на това разделение с мотива, че управляващите се опитват да манипулират и фалшифицират вота на българските граждани в още един избирателен район.

Неочаквано мнозинството от народни представители в пленарна зала подкрепи искането на "герберката" Десислава Атанасова за общо 31 Многомандатни избирателни райони (МИР) на територията на страната, което фактически изключва два района за Варна.

Последва прегласуване с мотива, че не всеки е могъл да упражни правото си на глас, но все пак 99 от общо 159 гласували натиснаха копчето "За" 31 МИР-а според новите изборни правила, а само 47 депутата бяха против това.

Ентусиазирана от „победата" депутатката Десислава Атанасова предложи да се издаде един общ избирателен район с наименование "чужбина", в който да влизат всички изборни секции извън страната, където гласуват българи.
Народните избраници обаче не подкрепиха това желание и макар мотива на Атанасова - "да не се изгубят в нищото гласовете на гражданите", парламентът не прие този нов район.

Приетите до момента на второ четене по-важни текстове от Изборния кодекс:

Изборните бюлетини - номерирани, прие парламентът
Гласуваме с два знака: "X" и "V"
Задължиха медиите да публикуват отговора на охулени
Гласуваме и машинно на евровота
Районите кметове вече ще се избират
Уседналостта за момента остава
Гласуването няма да е задължително и електронно