След ожесточени словесни битки мнозинството „отряза" ГЕРБ за въвеждане на електронното гласуване.

Има начини за предотвратяване на разкриването тайната на вота, смята Красимир Ципов от ГЕРБ, опровергавайки с думите си един от основните аргументи на мнозинството.
Електронното гласуване, по думите му, ще доведе до по-високо доверие в политическата класа.

В защита на електронното гласуване се застъпи и Десислава Атанасова, заявявайки, че това е възможност за повече наши сънародници, особено ако живеят в чужбина.
Във века на ИТ технологиите според Атанасова е време и у нас да се въведе този начин на гласуване. Всички ние дължим на българските граждани възможността да гласуват с електронни бюлетини, смята депутатката от ГЕРБ.

Според опозицията има гаранции за защита тайната на вота при този начин на гласуване. Трябва да създадем такива правила, че да стимулираме българските граждани да гласуват, където и да са, подчерта Десислава Атанасова.
Според нея ще се увеличи и избирателната активност с електронен вот.

По-високо доверие към политическата система няма как да постигнем чрез прилагане на системи, които не са получили достатъчно доверие, не само в България, но и в чужбина, намеси се и Мустафа Карадайъ от ДПС. Няма да бъдат прилагани фидосовските и цветановските модели за правене на избори, увери той.

Мая Манолова на свой ред коментира, че е изненадана как се предлага електронно гласуване без анализ. Само в Естония е прилаган електронен вот. Вотът е ставал с лични карти с чип, а държавата е издала безплатен електронен подпис за всеки гражданин.

В други европейски държави, където са правени опити за такъв вот, се е стигнало до извода, че няма достатъчна гаранция за защита гласа на избирателя. След като затворихме вратата за следващ „Костинброд", ГЕРБ измислят нов начин за манипулация на вота, каза социалистката. Електронното гласуване е най-големият подарък, който ГЕРБ могат да направят на купувачите на гласове, смята още тя.

Десислава Атанасова излезе на трибуната, засегната от намесването на аферата „Костинброд". Госпожо Манолова, вие сте просто един доносник и от Костинброд нищо не излезе, изтъкна герберката. Тя обвини мнозинството, че с този кодекс иска да си осигури служебна победа.

Какво ви притеснява, госпожо Манолова, това обяснете, призова Атанасова.Страхувате се не само от народната любов в София, страхувате се от хората, които биха упражнили правото си на глас, защото те не биха ви избрали, заключи депутатката от ГЕРБ.

Повече избори няма да се правят по кодекса „Фидосова", разбирам защо се притеснявате, спокойно отговори Мая Манолова. Тя се закани сега да се поправи обидата, нанесена върху избирателите с изборните правила на ГЕРБ.
Аз не ви се сърдя, разбирам ви, вие сте в паника и паниката ви е основателна, смята Мая Манолова.
След споровете текстът за електронния вот не мина - за бяха 52, против - 82, 3 въздържал се.

Изморени от изцяло новия Изборен кодекс и разглеждането и гласуването му вече няколко часа депутатите започнаха да искат почивки. Това направи депутатът Филип Попов от БСП, който изрично каза, че предложението за 20 минутен отдих е от името на социалистите.

"Е, щом е от името на групата, не мога да ви откажа", му отвърна председателят на Народното събрание Михаил Миков. Шефът на парламента заръча на народните представители да си гледат часовниците и точно в 16.05 часа да заемат местата си и да продължат с разглеждането на новите изборни правило, което може би ще отнеме следващите няколко дни.