„Новият Изборен кодекс ще бъде приет и ще действа на предстоящите избори", заяви уверено заместник-председателят на парламента Мая Манолова пред Нова телевизия. „Кодекс ще има, въпреки свирепата съпротива, която се оказва най-вече от страна на парламентарната опозиция", обяви тя.

На въпрос дали очаква президентът Росен Плевнелиев да забави кодекса, налагайки му вето, Манолова бе категорична, че той няма да спечели от това.

Според Манолова новият кодекс е по-добър, защото ще осигури по-честни избори, дава възможност за участие на повече малки и нови партии, както и позволява на избирателите да пренареждат листите.

Манолова цитира проучване, според което 50% от българите очакват нов Изборен кодекс.
„Имаме ангажимент към гражданите да приемем правила, които да ги убедят, че изборите са честни, че гласът на хората се отчита правилно, че ще има възможност малки партии и независими кандидати да участват в изборите", добави тя.

Помолена да коментира скандала около нашумялото искане на ДПС да има агитация на чужд език, тя бе на мнение, че това е „изкуствено раздут проблем".
„От него се възползваха много активно не само ДПС и „Атака", но и ГЕРБ. Явно за тях е изкусителен крайният националистически вот", коментира тя.