Народните представители поспориха от парламентарната трибуна за това дали да използваме знака "X" или "V" за упражняване правото си на глас на избори.

Депутатите от ГЕРБ настояват в тъмната стаичка в избирателната секция да пишем само „X" върху номера на нашия фаворит и така да бъде отчетено гласуваното доверие.
Герберите сами въведоха в предишния Изборен кодекс правилото гласуването да става единствено със знак "Х", но сегашните управляващи посочват в кодекса "Манолова" правото избирателят да избира между двата символа "Х" и "V".

Зам.-шефът на парламента заяви, че на последните избори има над 400 000 недействителни бюлетини и двата символа биха допринесли за улеснение на гражданите.

"Идеята е не да затрудняваме хората и да правим насила техният вот недействителен, а да им дадем максимално възможности да осъществят правото си на глас", обясни Манолова и призова с това да се сложи точка на злоупотребите на секционните избирателни комисии да обявяват за недействителни бюлетините на българските граждани.

В отговор на това депутатът от ГЕРБ Александър Ненков заяви, че дали ще се гласува с пате, сърце, човка може да е излязло от квадратчето и пак да се брои за невалиден.
"Едно от най-добрите постижения в предишния кодекс е този знак Х", обяви Ненков и  поиска да се даде шанс на този знак.

Герберът Данаил Кирилов се включи в дебатите с мотива, че не знакът е проблем на действителността на бюлетината, а ключовият въпрос е как да се гарантира непокътнатостта на отражението на бюлетината.
"И при два знака, пак ще имаме същото количество на недействителните бюлетини", прогнозира Кирилов.

При гласуването обаче народните представители решиха избирателите да имат право да гласуват и с двата знака - X и V.