Президентът на САЩ Барак Обама публично призова Конгреса да прокара реформите за контрола върху притежанието на оръжие 100 дни след стрелбата в училище в щата Кънектикът, съобщиха световните агенции.

Ако сме сериозни, ще го направим", каза Обама, който говори в присъствието на недоволни майки и вицепрезидента Джо Байдън. „Плакахме достатъчно. Знаем достатъчно за мъката. Сега е време тази мъка да бъде превърната в нещо реално", изтъкна той.

Докато поканените майки на убити деца проливаха сълзи, президентът призова за приемане на мярката за подробни проверки на досиетата и биографиите на купувачите на оръжие. Обама също така поиска да бъдат затворени пролуките, свързани с продажбата на оръжие.

По думите му 90% от американците подкрепят подробни проверки на досиетата и биографиите на купувачите на оръжие, също 80% от притежателите на оръжие и 80% от републиканците.

Президентът също помоли американците да се обърнат към представителите си в Конгреса, ако техните законодатели са против мерките. „Нито една от тези идеи не трябва да се оспорва", подчерта американският президент.

В днешното си изказване Обама пропусна да отбележи най-спорната точка от реформената програма за контрол върху оръжията - забраната за бойни автоматични оръжия.

Наскоро демократите в Сената обявиха, че са премахнали точката за забрана на бойни автоматични оръжия от общия реформен пакет и я поставиха за отделно гласуване като поправка. Този ход има за цел да увеличи шанса за прокарване на реформения пакет.

Пакетът от реформи включва разширяване обхвата на забраната за притежаване на автоматично и полуавтоматично огнестрелно оръжие. Максималният брой на патроните в пълнителите да бъде ограничен на 7, вместо досегашните 10. Въвеждане на допълнителни мерки, за да не се допуска оръжие да попадне в ръцете на психически нестабилни хора. Всички оръжия, смятани за нападателни, подлежат на пререгистрация.

Припомняме, през декември 20-годишният Ланза уби майка си преди да убие 20 деца и 6 учители в училище в град Нютаун, щатът Кънектикът. След това самият Ланза се самоуби.

Днес бях публикувани документи от съда, които показват, че по-малко от 5 минути са били необходими на Ланза да влезе в училището да застреля 26-те и да се самоубие.