Двадесет деца - между 5 и 10-годишна възраст и шестима възрастни са убити при стрелба в основно училище в град Нютаун, щата Кънектикът, съобщиха информационните агенции.

18 от децата са убити на място, а останалите две са починали от получените наранявания по-късно в здравното заведение, където са били откарани.

Си Ен Ен съобщи, че стрелецът също е мъртъв, с позоваване на източник, запознат с разследването. Не е известно дали е убит от полицията или се е самоубил, като за момента последното е по-вероятно.


Адам Ланза, ABCnews

Полицията е иззела две оръжия от него, допълва източникът - пистолети „Глог" и „Зиг Зауер", също така е намерена до кола полуавтоматична пушка "223 Бушмастер", както и муниции.
В стрелбата са убити директорът на училището и училищният психолог.

В САЩ е обявен 4-дневен траур. 27-хилядното градче е в шок, съобщава се, че дори част от силите на реда и разследващите на място кървавата баня са имали нужда от медицинска и психиатрична помощ.

Стрелецът е идентифициран като Адам Ланза, 20-годишен. По-рано беше съобщено, че той е 24-годишният Райън Ланза, който е брат на Адам.

ДПА съобщава, че Ланза е застрелял майка си - Нанси Ланза - в жилището, където е живял, а след това се е насочил към училището. Според източници Адам Ланза е застрелял майка си в лицето. Първоначално се съобщаваше, че той е застрелял своя баща в дома, където живеят и майка си в училището.

Предполага се, че стрелецът е страдал от психическо разстройство. Представители на правоохранителните органи съобщиха, че 20-годишният Ланза може да е имал разстройство на личността. Властите информираха, че Адам Ланза е стрелял в две класни стаи и стрелбата е продължила няколко минути. Свидетели заявиха, че стрелецът не е обелил дума по време на атаката.

Според ABC news е имало и втори стрелец, който е успял да избяга и се издирва от полицията.

Стрелбата е започнала в 9.35 часа местно време. При нападението в сградата е имало около 600 деца. Нападателят е бил облечен с камуфлажни дрехии според очевидци стрелял много точно по живите си мишени.

Междувременно ФБР в най-малко три щата ( Ню Джърси, Кънектикът и Масачузетс) разпитва приятели и роднини на 20-годишния убиец, за да установи какви са мотивите за извършената касапница, съобщава ABC.

„Сърцата ни са разбити", заяви по-късно във Вашингтон президентът Барак Обама с нескрито вълнение. Той изрази съболезнования на близките на загиналите и  на семействата на децата, които оцеляха при  нападението.

„Твърде рано ограбиха невинността им и никакво думи не могат да намалят болката им", каза още  Обама.

Просълзен, той изрази чувството си на непреодолима болка.

Напомняйки, че това не е първият подобен случай за последните години, държавният глава призова да се предприемат всички възможни мерки.

В памет на жертвите Обама нареди да бъде спуснат на половина американският флаг.

Училищата в цялата област са затворени, като превантивна мярка. Основното училище, където е станал инцидентът - Sandy Hook Elementary School, също е затворено.

СиЕнЕн пише, че 20-годишният Адам Ланза се е преместил с родителите си и по-големия си брат Раян в квартала Бенетс Фарм в Нютаун (щата Кънектикът) от Кингстън (Ню Хемпшир).

Той е обичал да играе британски футбол и да кара скейтборд, също е обичал видеоигри.

През 2009 година, когато Адам Ланза е бил на 17 години, баща му и майка му са се разделили, показват документи на съда. Какво е станал с него след това не е известно още, с изключение на това, че е живял в живописен 300-годишен град в Кънектикът.

Властите все още нямат много информация за него. Няма криминално досие. Официалните власти съобщиха, че баща му, Питър Ланза, се е оженил повторно и живее не много далеч от Нютаун. Той е разпитан след стрелбата. Също така е бил разпитан и по-големият му брат 24-годишният Раян Ланза, който първоначално бе сбъркан с 20-годишен младеж със същото име, след като медии публикуваха негова снимка от Фейсбук.

Райън Ланза е казал пред разпитващите го, че за брат му се смятало, че страдал от разстройство на личността, но не конкретизирал от какво точно. По-големият брат също така е посочил, че не е поддържал връзка с Адам от 2010 г.

Алекс Израел е бил в същия клас с Адам Ланза в средното училище в Нютаун и живее на няколко къщи от дома на Ланза.

Убиецът от Кънектикът - срамежлив и интелигентен

Още...

Определено можеше да се каже, че е гений", каза Израел пред СиЕнЕн, допълвайки, че той не е говорил с него от основното образование. „Той бе доста тих и сдържан", добави той.

През 1984 година Оливър Хюбърт уби 21 души в McDonald's в Калифорния. През 1986 година пощенският работник Пат Шерил уби 14 души в пощенски клон в Оклахома. През 1991 година Джордж Хенрад уби 23-ма в кафе в Тексас. 1999 година двама ученици убиха 13 души и раниха 20 в училище в щата Колорадо преди да се самоубият. През 2007 година студент уби 32-ма и рани десетки в университета Вирджиния Тех. 2009 година 13 души бяха убити във военна база в Тексас.

Тази година бяха убити 12 души при стрелба в кино в Колорадо и шест в храм в Уисконсин.