Президент на САЩ Барак Обама представи радикални предложения за контрол на оръжията в страната.

Обама призовава за забрана на бойни автоматични оръжия, на такива с пълнители от над 10 патрона, както и за подробни проверки на досиетата и биографиите на купувачите на оръжие.

В Белия дом, обграден от деца, които са му писали писма, той представи 23 стъпки за това.
„Обичам страната си и искам всички да бъдат щастливи и защитени. За това е нужна промяна", посочи в речта си американският президент.

Не се страхувам за моята безопасност, страхувам се за тази на другите. Това, за което трябва да мислим, е каква е нашата отговорност. Първият тест за общността и за това как ще бъдем оценени, е това как се грижим за сигурността на децата си, посочи президентът.

В месеца, в който стана и стрелбата в училище Sandy Hook, има сведения за над 900 американци, убити с огнестрелни оръжия, изтъкна Обама и предупреди, че в момента само чакаме числото на убитите да нараства.

Той изтъкна, че никакъв закон и граждански права не са по-важни от живота на тези деца.

„Ако има едно единствено нещо, което можем да направим, за да предотвратим това, длъжни сме да опитаме", категоричен е Обама.

Той призова за реална и дълготрайна промяна и като първа стъпка за това посочи подробната и пълна проверка на всеки, който се опита да купи оръжие.
40% от оръжията се купуват, без да се знае нищо за купувача - това не е разумно, не е безопасно, изтъкна президентът на САЩ.

Обама предложи и законодателна инициатива, която ще позволи на училищата да наемат нови 1000 полицая, социални работници, психолози и други експерти, които ще помагат за предотвратяване на насилието.

Обама призова да бъдат отпуснати 500 млн. долара за програми, свързани с контрол на оръжията и намаляване на насилието, свързано с тях.

Междувременно законодателното събрание на щата Ню Йорк прие строг закон за ограничаване на огнестрелното оръжие.

Законът обаче беше приет с гласовете на 104-ма законодатели и само 43-ма гласуваха против. Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо го подписа с думите: "Според мен това е най-строгият закон в цялата страна".

Законът разширява обхвата на забраната за притежаване на автоматично и полуавтоматично огнестрелно оръжие. Максималният брой на патроните в пълнителите е ограничен на 7, вместо досегашните 10. Въвеждат се допълнителни мерки, за да не се допуска оръжие да попадне в ръцете на психически нестабилни хора.

Всички оръжия, смятани за нападателни, подлежат на пререгистрация.